Babka ziemniaczana czy też ogólniej mówiąc ciasto ziemniaczane to danie popularne na całym świecie w krajach, w których ziemniaki grają główną rolę. Od Europy i takich krajów jak Niemcy, Irlandia, Francja czy Austria po Stany Zjednoczone, Meksyk i Kanadę.
Kuchnia PRL. Babka ziemniaczana
4
porcje30
min.1
godz.15
min.290
kcalSmak PRL nierozerwalny jest ze smakiem ciasta ziemniaczanego. Gościło ono na naszych stołach na co dzień, rzadziej od święta. Było potrawą obiadową, nie deserem jakby się mogło wydawać. Prezentujemy tradycyjny przepis na ciasto ziemniaczane.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
12 12 średnich ziemniaków
30 dag 30 wędzonego boczku
2 2 jajka
200 g 200 mąki (około, zależy od ziemniaków)
mielony pieprz, tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce i odcedzić na sitku. Po chwili zlać wodę.
- Usmażyć skwarki i wraz z tłuszczem dodać do ziemniaków. Wbić jajo, posolić, popieprzyć oraz dodać tyle mąki, żeby ciasto było dość gęste.
- Wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
- Wsadzić do piekarnika na 1-1,5h w temperaturze 150C.
- Podawać ze skwarkami, śmietaną lub sosem. Można ją jeść także na zimno lub odsmażyć ją w plastrach na patelni.
Uwagi:
- Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Prosta babka piaskowaTęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao
Babka cytrynowa poleca się na deser
Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem
Świąteczna babka czekoladowa gotowana w garze