Strona główna » Kuchnia PRL. Babka ziemniaczana
Kuchnia PRL. Babka ziemniaczana

Kuchnia PRL. Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana czy też ogólniej mówiąc ciasto ziemniaczane to danie popularne na całym świecie w krajach, w których ziemniaki grają główną rolę. Od Europy i takich krajów jak Niemcy, Irlandia, Francja czy Austria po Stany Zjednoczone, Meksyk i Kanadę.

Kuchnia PRL. Babka ziemniaczana

5 od 12 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: Polska, PRLTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 

15

min.
Kalorie

290

kcal

Smak PRL nierozerwalny jest ze smakiem ciasta ziemniaczanego. Gościło ono na naszych stołach na co dzień, rzadziej od święta. Było potrawą obiadową, nie deserem jakby się mogło wydawać. Prezentujemy tradycyjny przepis na ciasto ziemniaczane.

Składniki:

  • 12 średnich ziemniaków

  • 30 dag wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • 200 g mąki (około, zależy od ziemniaków)

  • mielony pieprz, tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce i odcedzić na sitku. Po chwili zlać wodę.
  • Usmażyć skwarki i wraz z tłuszczem dodać do ziemniaków. Wbić jajo, posolić, popieprzyć oraz dodać tyle mąki, żeby ciasto było dość gęste.
  • Wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  • Wsadzić do piekarnika na 1-1,5h w temperaturze 150C.
  • Podawać ze skwarkami, śmietaną lub sosem. Można ją jeść także na zimno lub odsmażyć ją w plastrach na patelni.

Uwagi:

  • Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*