W czasach PRL nie było dużego wyboru słonych przekąsek. Stąd taka popularność ciasteczek ze skwarkami, którego smaku dzisiejsze pokolenie nie może sobie nawet wyobrazić
Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
290
kcalCiastka ze skwarkami to nasza ulubiona propozycja dla młodego pokolenia, które nie może sobie wyobrazić połączenia tych smaków. Zaskoczą na każdym przyjęciu.
Składniki:
25 dag skwarek z boczku
1 całe jajko
1 żółtko
3/4 szkl;anki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
Sposób przygotowania:
- Skwarki zmielić w maszynce do mięsa.
- Dosypać mąki, w zależności od wilgotności skwarek, resztę składników i zagnieść. Ciasto ma być dość twarde.
- Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa, ucinając kawałki po 5-7 cm.
- Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180C aż uzyskają ładny kolor.
Uwagi:
- Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Ciastka z masła orzechowego z TikTokaŚwiąteczne ciastka dla Świętego Mikołaja
Mleczne ciastka z białą czekoladą i migdałami
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem
Kruche ciastka z masłem orzechowym i nutellą
Korzenny ciasteczkowy krem speculoos