Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek
Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek

Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek

W czasach PRL nie było dużego wyboru słonych przekąsek. Stąd taka popularność ciasteczek ze skwarkami, którego smaku dzisiejsze pokolenie nie może sobie nawet wyobrazić

Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek

Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek

4 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: Polska, PRLTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

290

kcal

Ciastka ze skwarkami to nasza ulubiona propozycja dla młodego pokolenia, które nie może sobie wyobrazić połączenia tych smaków. Zaskoczą na każdym przyjęciu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 25 dag 25 skwarek z boczku

  • 1 1 całe jajko

  • 1 1 żółtko

  • 3/4 szklanki 3/4 cukru

  • 1 łyżka 1 proszku do pieczenia

  • 1 szklanka 1 mąki


Sposób przygotowania:

  • Skwarki zmielić w maszynce do mięsa.
  • Dosypać mąki, w zależności od wilgotności skwarek, resztę składników i zagnieść. Ciasto ma być dość twarde.
  • Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa, ucinając kawałki po 5-7 cm.
  • Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180C aż uzyskają ładny kolor.

Uwagi:

  • Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*