W czasach PRL nie było dużego wyboru słonych przekąsek. Stąd taka popularność ciasteczek ze skwarkami, którego smaku dzisiejsze pokolenie nie może sobie nawet wyobrazić
Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
290
kcalCiastka ze skwarkami to nasza ulubiona propozycja dla młodego pokolenia, które nie może sobie wyobrazić połączenia tych smaków. Zaskoczą na każdym przyjęciu.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
25 dag 25 skwarek z boczku
1 1 całe jajko
1 1 żółtko
3/4 szklanki 3/4 cukru
1 łyżka 1 proszku do pieczenia
1 szklanka 1 mąki
Sposób przygotowania:
- Skwarki zmielić w maszynce do mięsa.
- Dosypać mąki, w zależności od wilgotności skwarek, resztę składników i zagnieść. Ciasto ma być dość twarde.
- Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa, ucinając kawałki po 5-7 cm.
- Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180C aż uzyskają ładny kolor.
Uwagi:
- Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Ciastka z masła orzechowego z TikTokaŚwiąteczne ciastka dla Świętego Mikołaja
Ciasteczka owsiane
Mleczne ciastka z białą czekoladą i migdałami
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem
Kruche ciastka z masłem orzechowym i nutellą