W czasach PRL nie było dużego wyboru słonych przekąsek. Stąd taka popularność ciasteczek ze skwarkami, którego smaku dzisiejsze pokolenie nie może sobie nawet wyobrazić
Kuchnia PRL. Ciastka ze skwarek
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
290
kcalCiastka ze skwarkami to nasza ulubiona propozycja dla młodego pokolenia, które nie może sobie wyobrazić połączenia tych smaków. Zaskoczą na każdym przyjęciu.
Składniki:
25 dag skwarek z boczku
1 całe jajko
1 żółtko
3/4 szkl;anki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
Sposób przygotowania:
- Skwarki zmielić w maszynce do mięsa.
- Dosypać mąki, w zależności od wilgotności skwarek, resztę składników i zagnieść. Ciasto ma być dość twarde.
- Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa, ucinając kawałki po 5-7 cm.
- Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180C aż uzyskają ładny kolor.
Uwagi:
- Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto