Przepis | Strona główna | Dania główne | Kurczak w sosie porowym
Kurczak w sosie porowym

Kurczak w sosie porowym

Kawałki piersi kurczaka w przepysznym i delikatnym sosie porowo – śmietanowym. Przepis na zdrowy posiłek z dużą ilością warzyw. Kurczak w sosie porowym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Kurczaka przygotowanego w sosie porowym najlepiej podawać z ryżem basmati lub kaszą bulgur, w ostateczności możesz podać go również z makaronem. Z podanych proporcji wyszedł obiad na 2 dni dla naszej rodzinki (mnie, męża oraz mojej 2-letniej córeczki). Staram się by w posiłkach mojej rodziny zawsze znajdowały się warzywa, warzywa są podstawą zdrowej diety zarówno dzieci jak i dorosłych. Kurczaka w sosie z poniższego przepisu zaserwowałam z ryżem basmati ugotowanym al dente oraz gotowanym groszkiem (użyłam groszku mrożonego, nie z puszki). Obiad bardzo smakował wszystkim domownikom.

Kurczak w sosie porowo - śmietanowym

Kurczak w sosie porowo – śmietanowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

5

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

270

kcal

Kremowy i delikatny sos porowo – śmietanowy z kawałkami piersi kurczaka. Kurczak w sosie porowym najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą bulgur.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 podwójna pierś kurczaka

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki wędzonej

  • 3 łyżki 3 oleju rzepakowego

  • 1 1 żółta cebula

  • 1 1 duży por lub 2 mniejsze

  • 200 ml 200 gorącej wody

  • 200 g 200 śmietanki kremówki 30%

  • 1/3 łyżeczki 1/3 kurkumy

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Polej olejem, posyp słodką papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj i pozostaw w marynacie na co najmniej 30 minut. Następnie kawałki kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, po czym przełóż na osobny talerz.
  • Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj pora pokrojonego w cienkie półksiężyce. Usmaż do momentu aż warzywa zmiękną. Wlej gorącą wodę i duś do miękkości pora i odparowania płynu.
  • Na patelnię z warzywami ponownie dodaj kawałki usmażonego kurczaka oraz wlej śmietankę 30%. Dodaj kurkumę, dopraw do smaku solą i pieprzem, Podgrzewaj jeszcze parę minut aż sos się zredukuje i zagęści.
  • Kurczaka w sosie porowym najlepiej podawać z ryżem basmati lub kaszą bulgur.

Uwagi:

  • Jeśli przygotowujesz przepis dla niemowlaka nie dodawaj soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*