Przepis | Strona główna | Dla niemowlaka | Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym
Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym

Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym

Staram się przygotowywać posiłki dla nas, byśmy wszyscy jedli to samo. To pozwala zaoszczędzić mi mnóstwo czasu w kuchni i też zachęca malucha do jedzenia, gdy widzi że mamy taki sam posiłek na naszych talerzach podczas obiadu. Oczywiście nasze posiłki dodatkowo doprawiam solą i pieprzem, często robię to dopiero na talerzu. Poniżej znajdziesz szybki pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatna biała rybka bez ości, duszona w sosie śmietanowo koperkowym plus młode ziemniaki gotowane w mundurkach. Przyznam że młode ziemniaki były tak smaczne, że ich nawet my dorośli w ogóle nie doprawialiśmy. Rybka wychodzi mięciutka, maluszkowi łatwo ją pogryźć nawet jeśli nie ma jeszcze swoich pierwszych ząbków.

Pstrąg duszony w kremowym sosie

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLWKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość około

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

180

kcal

Biała ryba duszona w kremowym sosie śmietanowo – koperkowym. Delikatny posiłek dla maluszka w trakcie rozszerzania diety.

Składniki:

  • 200 g filet* z pstrąga bez skóry**

  • 200 ml wody

  • 100 g gęstej śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku


Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni rozgrzej wodę. Na wrzątku ułóż pokrojonego na mniejsze kawałki pstrąga i podgrzewaj około 3 minuty.
  • Mąkę wsyp do śmietany i połącz do gładkości, bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Masę przełóż na patelnię. Delikatnie mieszaj wciąż podgrzewając, aż powstanie kremowy, jednolity sos. Staraj się nie uszkodzić kawałeczków ryby podczas mieszania sosu, możesz odsunąć je na bok.
  • Dodaj posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem kolejne 10 minut.
  • W osobnym rondelku ugotuj dodatek do dania obiadowego. Ja zdecydowałam się na młodego ziemniaczka, nie obierałam go ze skóry tylko wyszorowałam szczoteczką. Ugotowałam w wodzie bez dodatku soli.

Uwagi:

  • *sprawdź dokładnie i upewnij się że filet rybny na pewno nie zawiera ości
  • **zamiast pstrąga możesz użyć innej białej ryby, np. dorsza, mintaja, czy halibuta.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*