Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Pierś kurczaka caprese
Pierś kurczaka caprese

Pierś kurczaka caprese

Bardzo efektowny a zarazem szybki i smaczny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Jeśli pominiesz przyprawy, obiadem może delektować się nawet Twój niemowlak będący na etapie rozszerzania diety metodą BLW. Kurczak wychodzi soczysty i mięciutki, nawet niemowlak bez ząbków poradzi sobie z rozdrobnieniem pokarmu. Bardzo lubię ten przepis, sosu pesto przygotowuję zawsze większą ilość i korzystam z niego w kolejnym dniu przyrządzając makaron z sosem pesto. Polecam takie przemyślane gotowanie, kiedy można zrobić czegoś więcej i zużyć w dniu kolejnym. Szczególnie przy małym dziecku taki system się sprawdza.

Pierś kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą przepis BLW

Pierś kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

180

kcal

Soczysta pierś kurczaka z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem. Kurczak z piekarnika ala caprese. Obiad dla całej rodziny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 mniejsze piersi kurczaka

  • szczypta pieprzu

  • 1 1 pomidor malinowy

  • 1 1 mozzarella

  • 1/2 1/2 listków bazylii doniczkowej

  • 2 łyżki 2 orzeszków piniowych

  • 1 1 maleńki ząbek czosnku

  • 2 łyżki 2 oliwy lub oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 1 łyżka 1 soku z cytryny


Sposób przygotowania:

  • W pojemniku miksera rozdrobnij listki bazylii, orzeszki pinii, ząbek czosnku, olej i sok cytrynowy uzyskując lekko grudkowatą pastę przypominającą pesto.
  • Piersi kurczaka ponacinaj nożem, oprósz pieprzem. We wgłębienia włóż sos pesto, cząstki pomidorów i mozzarelli. Mięso z nadzieniem przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 25 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*