Langosz to coś w rodzaju węgierskiego placka ziemniaczanego. Różni się tym że jest bardziej puszysty, przygotowany z ciasta drożdżowego i tłuczonych ziemniaków. Smażony na głębokim oleju. Podawany z różnymi dodatkami, do mnie najbardziej przemawia wersja z kwaśną śmietanką, tartym żółtym serem i drobno poszatkowaną czerwoną cebulką.
Langosz z kwaśną śmietaną, żółtym serem i czerwoną cebulką
10
sztuk30
min.10
min.330
kcalWęgierskie drożdżowe placki ziemniaczane z tłuczonych ziemniaków – to właśnie langosz. U nas serwowane z kwaśną śmietaną, serem i cebulką.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- LANGOSZ
500 g 500 mąki pszennej
3 3 duże mączne ziemniaki
30 g 30 świeżych drożdży babuni
3 łyżki 3 zwykłego cukru
350 ml 350 mleka
1 łyżeczka 1 soli
2 łyżki 2 oleju rzepakowego (plus dodatkowa ilość do smażenia)
- PONADTO
gęsta, kwaśna śmietana
tarty żółty ser
czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź z wrzątku, obierz delikatnie ze skórki, przepuść przez praskę lub potraktuj kuchenny tłuczkiem do ziemniaków.
- Z proporcji przepisu odejmij 100 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce aż rozczyn zwiększy objętość, a tym samym drożdże się uaktywnią.
- Mąkę pszenną wymieszaj z solą. Dodaj pozostałe składniki: tłuczone ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i pozostałą ilość mleka. Wszystko razem zagnieć wyrabiając sprężyste, gładkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski lekko oprószonej mąką, okryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na niewielkie okrągłe, płaskie placuszki.
- Na głębszej patelni rozgrzej dużą ilość oleju rzepakowego – głębokość oleju powinna sięgać około 3 centymetrów. Olej rozgrzej do temperatury 170 stopni, najlepiej pomiar wykonaj za pomocą termometru kuchennego.
- Na rozgrzanym tłuszczu układaj langosze. Powinny wypłynąć na wierzch oleju, swobodnie utrzymywać się na jego powierzchni i mocno skwierczeć. Smaż z każdej strony do momentu aż staną się złociste (około 1 minutę z każdej ze stron). Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Na każdego langosza połóż grubą kołderkę z gęstej, kwaśnej śmietany, posyp dużą ilością tartego żółtego sera i odrobiną drobno poszatkowanej czerwonej cebulki. Możesz oprószyć z wierzchu grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Bardzo lubię langosze – ten węgierski fast food z kwaśną śmietaną to super opcja na szybki posiłek. No i można go jeść niemal ze wszystkim!
Wygląda przepysznie. Jestem ciekawy, czy smak ziemniaków i miechunki peruwiańskiej pasują do siebie. Bardzo lubię bio surowce i mam nadzieję, że będę mógł spróbować zjeść danie w takiej postaci. Na pewno dzisiaj odkurzę swoją książkę kucharską i spróbuję swoich sił.