Przepis | Strona główna | Dania główne | Langosz – węgierski placek ziemniaczany z tłuczonych ziemniaków
Langosz - węgierski placek ziemniaczany z tłuczonych ziemniaków

Langosz – węgierski placek ziemniaczany z tłuczonych ziemniaków

Langosz to coś w rodzaju węgierskiego placka ziemniaczanego. Różni się tym że jest bardziej puszysty, przygotowany z ciasta drożdżowego i tłuczonych ziemniaków. Smażony na głębokim oleju. Podawany z różnymi dodatkami, do mnie najbardziej przemawia wersja z kwaśną śmietanką, tartym żółtym serem i drobno poszatkowaną czerwoną cebulką.

Langosz z kwaśną śmietaną, żółtym serem i czerwoną cebulką

Langosz z kwaśną śmietaną, żółtym serem i czerwoną cebulką

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Ilość około

10

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

330

kcal

Węgierskie drożdżowe placki ziemniaczane z tłuczonych ziemniaków – to właśnie langosz. U nas serwowane z kwaśną śmietaną, serem i cebulką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • LANGOSZ
  • 500 g 500 mąki pszennej

  • 3 3 duże mączne ziemniaki

  • 30 g 30 świeżych drożdży babuni

  • 3 łyżki 3 zwykłego cukru

  • 350 ml 350 mleka

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 2 łyżki 2 oleju rzepakowego (plus dodatkowa ilość do smażenia)

  • PONADTO
  • gęsta, kwaśna śmietana

  • tarty żółty ser

  • czerwona cebula


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź z wrzątku, obierz delikatnie ze skórki, przepuść przez praskę lub potraktuj kuchenny tłuczkiem do ziemniaków.
  • Z proporcji przepisu odejmij 100 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce aż rozczyn zwiększy objętość, a tym samym drożdże się uaktywnią.
  • Mąkę pszenną wymieszaj z solą. Dodaj pozostałe składniki: tłuczone ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i pozostałą ilość mleka. Wszystko razem zagnieć wyrabiając sprężyste, gładkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski lekko oprószonej mąką, okryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na niewielkie okrągłe, płaskie placuszki.
  • Na głębszej patelni rozgrzej dużą ilość oleju rzepakowego – głębokość oleju powinna sięgać około 3 centymetrów. Olej rozgrzej do temperatury 170 stopni, najlepiej pomiar wykonaj za pomocą termometru kuchennego.
  • Na rozgrzanym tłuszczu układaj langosze. Powinny wypłynąć na wierzch oleju, swobodnie utrzymywać się na jego powierzchni i mocno skwierczeć. Smaż z każdej strony do momentu aż staną się złociste (około 1 minutę z każdej ze stron). Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Na każdego langosza połóż grubą kołderkę z gęstej, kwaśnej śmietany, posyp dużą ilością tartego żółtego sera i odrobiną drobno poszatkowanej czerwonej cebulki. Możesz oprószyć z wierzchu grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. Blog Ozonee

    Bardzo lubię langosze – ten węgierski fast food z kwaśną śmietaną to super opcja na szybki posiłek. No i można go jeść niemal ze wszystkim!

  2. Wygląda przepysznie. Jestem ciekawy, czy smak ziemniaków i miechunki peruwiańskiej pasują do siebie. Bardzo lubię bio surowce i mam nadzieję, że będę mógł spróbować zjeść danie w takiej postaci. Na pewno dzisiaj odkurzę swoją książkę kucharską i spróbuję swoich sił.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*