Przepis | Strona główna | Dania główne | Klopsiki wieprzowe w sosie własnym
Klopsiki wieprzowe w sosie własnym

Klopsiki wieprzowe w sosie własnym

Maleńkie klopsiki wieprzowe duszone w sosie własnym z cebulką. Prosty, bardzo aromatyczny i prosty obiad dla całej rodziny. Klopsiki są na tyle mięciutkie, że nawet maluszek poradzi sobie z nimi bez problemu. Myślę że to danie na pewno nie jest odpowiednie na samym początku rozszerzania diety, kiedy powinniśmy podawać głównie warzywa i lżejsze posiłki (np. gotowane na parze). Jednak dla 11 miesięcznego lub rocznego dziecka przepis powinien być odpowiedni. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i tego na jakim etapie rozszerzania diety jest maluszek. Moja córka ma aktualnie 1 rok i 2 miesiące, na samym dole pod przepisem znajdziesz zdjęcie talerzyka obiadowego mojego dziecka z wykorzystaniem tego przepisu.

Klopsiki wieprzowe w sosie własnym przepis BLW

Klopsiki wieprzowe w sosie własnym przepis BLW

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

25

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

280

kcal

Prosty przepis na aromatyczne mini klopsiki duszone w sosie własnym. Klopsiki wieprzowe w sosie własnym. Przepis dla całej rodziny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 2 cebule żółte

  • 2 2 maluśkie ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego majeranku

  • 1 płaska łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • łagodny pieprz

  • 4-5 łyżek 4-5 bułki tartej

  • 1 1 jajko

  • 400 ml 400 gorącej wody

  • 100 g 100 śmietany 18% lub 30%

  • 2 łyżeczki 2 mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki 2 oleju słonecznikowo rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • 1/2 cebuli i 2 ząbki czosnku poszatkuj bardzo drobno i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Odstaw do przestudzenia.
  • W misce wymieszaj dłonią: mięso mielone, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, majeranek, słodką paprykę i szczyptę pieprzu. Z powstałej masy uformuj małe klopsiki. Usmaż je na patelni z każdej strony na rumiano.
  • Klopsiki przełóż na talerz i na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu podsmaż 1 i 1/2 cebuli pokrojonej w bardzo cienkie pióra. Kiedy cebula będzie złocista, ponownie wrzuć klopsiki. Wlej gorącą wodę i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  • Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i przelej na patelnię, wymieszaj delikatnie aż powstanie jednolity sos (staraj się delikatnie by nie uszkodzić klopsików). Podgrzewaj jeszcze 5 minut, aż sos się zagęści. Możesz przyprawić jeszcze łagodnym pieprzem.

Uwagi:

  • Jeśli przygotowujesz klopsiki w sosie dla dorosłych lub starszych dzieci możesz użyć soli zarówno do klopsików jak i do sosu. Jeśli przygotowujesz obiad dla maluszka najlepiej pomiń dodatek soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*