Mango to owoce egzotyczne, pochodzą ze starożytnych Indii, obejmują grupę 45 różnych gatunków drzew owocowych. Zaliczane są do najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców świata. Znane są od tysięcy lat, a dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych nazywane są „owocem bogów”. Do Europy dotarły na portugalskich okrętach, na przełomie XVI/XVII wieku.
Owoc mango to narodowy symbol państwa południowo wschodniej Azji – Filipin oraz państw Azji południowej – Pakistanu, Indii, jest narodowym drzewem Bangladeszu. Tropikalne drzewa mango uprawiane są również w Ameryce Południowej i Północnej, na Karaibach i Bermudach, na półwyspie Florydy, na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, w Oceanii oraz w Europie
(Hiszpania).
Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminę A, C, E, PP oraz Witaminy z grupy B (B1, B2, B). Składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód. Mango jest najbogatszym źródłem miedzi. Owoce są bogatym źródłem błonnika.
Przepisy na dania z mango
- Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mango
- Spring Rolls – Sajgonki z krewetkami i mango
- Krewetki w tempurze z sosem mango i chilli
- Kokosowa Panna Cotta z musem mango marakuja
- Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą
Właściwości zdrowotne mango
- Mango jest wsparciem w etapach odchudzania. Ekstrakt z nasion i całe owoce, zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga odchudzanie.
- Owoce wspomagają (nie leczą) proces leczenia raka piersi i raka jelita grubego (okrężnicy), który jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych.
- Codzienna porcja mango może obniżyć poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
- Mango to bogactwo witaminy C, zwiększa wchłanianie żelaza. Polecane jest osobom, które walczą z chorobami takimi jak anemia z niedoboru żelaza lub zaburzeniem, jakim jest anoreksja.
- Mango przez wysoką zawartość potasu obniża ciśnienie krwi. Owoce w diecie mogą zmniejszyć ryzyko zaburzeń w obrębie serca lub układu naczyń krwionośnych.
- Mango zawiera luteinę i zeaksantynę – antyoksydant, naturalny filtr chroniący oko przed szkodliwym promieniowaniem UV. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy.
- Wyciąg z mango normuje poziom cholesterolu. Podwyższony, nieleczony poziom cholesterolu przez dłuższy czas, to ryzyko zawału serca, a także zgonu.
- Sok z mango, owoce wspomagają organizm przy leczeniu infekcji gardła (podrażnieniu, chrypce i bólu).
- Olejek z mango wykorzystywany jest w kosmetyce, wykazuje właściwości łagodzące, nawilżające i regenerujące (nawilża skórę, jest składnikiem odżywek i szamponów do włosów).
Ciekawostki o mango
- Mango to jeden z najzdrowszych owoców dla dzieci. Można go podawać maluchom już od 5 miesiąca życia. Są naturalnie słodkie i soczyste, cenione za bogactwo witamin i składników mineralnych.
- Świeże, dojrzałe owoce mango przechowujemy w temperaturze pokojowej przez 5 dni, w niskich temperaturach do 10 stopni C przez 3 tygodnie, ich smak nie ulega zmianie. Owoce mango wydzielają etylen dlatego też powinny być oddzielone od innych owoców. Etylen przyspiesza dojrzewanie lub przejrzewanie owoców.
- Maseczka ze świeżych owoców mango to naturalny i prosty w wykonaniu środek do pielęgnacji suchej skóry twarzy. Owoc po usunięciu pestki i naturalny jogurt miksujemy w blenderze lub dusimy widelcem na gęstą papkę. Nakładamy na twarz, szyję i dekolt, po czym zmywamy po 20 minutach. Maseczka łagodzi podrażnienia, nawilża, poprawia elastyczność skóry, spłyca zmarszczki.
- Suszone owoce mango zachowują wszystkie swoje cechy i właściwości, zaspakajają głód. Są alternatywą dla słodyczy. Susz przechowuje się w suchym i chłodnym miejscu.
Mango to owoce smaczne i pożywne, wykorzystywane w kuchni całego świata. Doskonale pasują do sałatek, ciast, musli, jogurtów, są składnikiem sosów, przystawek, dań mięsnych i rybnych, smaczne na słodko i słono, w postaci soków i przecierów. Wspaniale smakują na surowo z galaretką, jako składnik deserów, lodów, sorbetów.