Strona główna » Naturalne sposoby na odporność organizmu
Naturalne sposoby na wzmacnianie odporności organizmu

Naturalne sposoby na odporność organizmu

Ludzie żyjący współcześnie są przyzwyczajeni do pewnego standardu życia – pewności zatrudnienia, dostępności produktów żywnościowych i dobrej opieki zdrowotnej. Koronawirus, który pojawił się znienacka pod koniec 2019 roku, kompletnie zdezorganizował nasze życie. Nagle zdaliśmy sobie sprawę z tego, że w przypadku globalnej epidemii zaczyna szaleć rynek pracy, handel, a usługi zostały znacznie ograniczone.

Służba zdrowia pracuje na pełnych obrotach, a my nie mamy pewności, że w przypadku dużej ilości zachorowań, będziemy mogli być leczeni na poziomie, do którego przywykliśmy. To wszystko powoduje, że szukamy sposobów na naturalne wzmocnienie odporności organizmu, które ma ustrzec nas przed zachorowaniem. Oczywiście nie ma specyfiku, który zagwarantowałby, że nie zachorujemy, jednak wzmacnianie organizmu naturalnymi metodami może być pomocne! W co zatem warto się zaopatrzyć?

Cytryna

Owoc, który większość z nas ma w domu i regularnie dodaje do herbaty, wody lub drinków, ma właściwości wspierające układ odpornościowy! Cytryny są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, E, potasu, sodu, żelaza i beta-karotenu.

Ponadto zawierają linonen, rutynę i resweratrol, które są silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu hamują rozwój infekcji (uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają wnikaniu drobnoustrojów). Cytryna przyspiesza również oczyszczanie organizmu z toksyn, dlatego warto włączyć ją do swojej diety na przykład w postaci szklanki wody z plasterkiem cytryny.

Miód

Wiele osób słyszało o leczniczych właściwościach miodu. Faktycznie, prawidłowo przyjmowany, potrafi wspomóc układ immunologiczny. Ważne, żeby wybierać miody naturalne! Dobrze sprawdzi się akacjowy, zapobiegający przeziębieniom, lipowy, który charakteryzuje się wysoką aktywnością bakteriobójczą i antyseptyczną albo spadziowy, który leczy infekcje górnych dróg oddechowych.

Żeby poprawić odporność organizmu, miód powinno się przyjmować regularnie przez dłuższy czas. Ze względu na kaloryczność nie powinno się przesadzać z ilością. Należy również pamiętać, że w wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości.

Imbir

To bez wątpienia naturalny sposób na odporność! Możemy spożywać go w różnych formach – surowy, marynowany albo suszony. Jest fantastycznym dodatkiem do napojów, choć równie często spotykamy go jako składnik kuchni azjatyckiej. Jakie ma właściwości?

Jest przede wszystkim skutecznym środkiem przeciwzapalnym, porównywalnym do aspiryny. Działa przeciwbólowo, obniża gorączkę, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Możemy przyjmować go profilaktycznie w postaci dodatku do herbaty lub jako przyprawę (sprawdza się świetnie na przykłąd w marchwiowej zupie krem lub makaronie z warzywami).

Czosnek

Nazywany naturalnym antybiotykiem, posiada mnóstwo właściwości wspomagających odporność organizmu. Zawiera aminokwasy, flawonoidy, witaminy: A, B1, B2, C, PP, saponiny, polisacharydy, związki mineralne (między innymi selen, potas, magnez), jednak najważniejsze będą w przypadku czosnku organiczne związki siarki.

To one odpowiadają za antybakteryjne właściwości czosnku. Spożywanie go w surowej formie wspomoże organizm w walce z infekcjami wirusowymi i zakażeniami górnych dróg oddechowych. Podgrzewanie do wysokiej temperatury sprawi, że straci część właściwości, jednak w dalszym ciągu będzie pyszna przyprawą dla naszych dań.

Kiszonki

Kiszone ogórki, kapusta czy buraczki są w Polsce znane i lubiane. Nic dziwnego! Poza wspaniałym smakiem, wspierają naszą odporność dzięki zawartości kwasu mlekowego, witamin B1, B2, B3, witaminy C, A, K, PP, magnezu, wapnia, fosforu, potasu, a przede wszystkim dobrych bakterii, które działają na nasze jelita jak probiotyki.

Nie od dziś mówi się o tym, że odporność organizmu pochodzi z jelit, dlatego warto włączyć je na stałe do swojej diety. Poza tymi najbardziej znanymi kiszonkami polecamy również spróbować kiszonych pomidorów, które są popularne za wschodnią granicą. Nie wylewajmy soku z kiszonek! To również cenne źródło soli mineralnych, witamin i dobrych bakterii!

Jogurt naturalny

Dobre jogurty naturalne zawierają żywe kultury bakterii, które pobudzają białe krwinki do większej aktywności. Poza tym zawierają witaminę D, której poziom bezpośrednio wpływa na odporność i dobre samopoczucie człowieka. Warto patrzeć na składy.

Jogurt naturalny nie powinien zawierać żadnych dodatków! Możemy posłodzić go miodem i dodać świeże owoce albo zmiksować z mrożonymi. To pyszna alternatywa deseru dla tych osób, które chcą naturalnie wspierać odporność! Spróbuj więc Puszyste amerykańskie naleśniki pancakes z USA!

Kwasy omega-3

Występują w tłustych rybach morskich, na przykład makreli, łososiu czy sardynkach. Odpowiednie proporcje znajdziemy również w oleju lnianym i kapsułkach z tranem. Warto włączyć te produkty do codziennej diety, ponieważ dostarczane w odpowiednich ilościach, zwiększają naszą odporność na wirusy, a poza tym wspomagają pracę mózgu i serca.

Herbaty owocowe

W okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe, warto zamienić kolejną herbatę lub kawę na herbatki owocowe. Bardzo dobrym działaniem wspierającym odporność i pomagającym w walce z infekcjami jest malina (zarówno owoc, jak i liście), czarna porzeczka, hibiskus czy dzika róża.

Można dodać do nich kawałek korzenia imbiru, szczyptę cynamonu, kilka goździków lub gałązkę rozmarynu. Dostarczymy w ten sposób organizmowi witamin C, A, B i E oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, a ponadto obniżymy poziom stresu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*