Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Omlet z pomidorami i serem żółtym
Omlet z pomidorami i serem żółtym

Omlet z pomidorami i serem żółtym

Pomysł na śniadanie z jajkami w roli głównej. Według mnie śniadanie z jajkami w różnej formie to najrozsądniejsza opcja, śniadanie z jajkiem według dietetyków jest bardzo zdrowe zarówno dla dzieci i dla dorosłych. Nie jestem zwolenniczką typowo słodkich śniadań, np. owsianek. Uważam że typowo słodkie śniadania zaburzają naszą gospodarkę hormonalną i mogą niekorzystnie wpływać na nasze samopoczucie przez całą resztę dnia. Takie stanowisko przyjmuje również wielu dietetyków. Słodkie śniadania nie są dla wszystkich i warto mieć to stwierdzenie na uwadze. Jeśli źle się czujesz po owsiance zjedzonej w porze śniadaniowej, to spróbuj zmienić swoje śniadaniowe menu w kolejnych dnia i obserwuj swoje samopoczucie.

Omlet śniadaniowy z jajek z pomidorem malinowym i serem żółtym wychodzi przepyszny, jest sycący. Jeśli chcesz usmażyć go idealnie, usmaż go tylko na jednej stronie pod przykrywką. Ilość dodatków sprawia że ciężko go przewrócić z zachowaniem estetycznego kształtu, dlatego tak ważne jest smażenie pod przykryciem. Omlet sprawdzi się zarówno na pierwsze śniadanie lub drugie śniadanie np. na wynos na uczelnię lub do pracy.

Omlet z pomidorami i serem żółtym

Omlet z pomidorami i serem żółtym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

sztuki
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Miękki omlet z pomidorem malinowym i tartym żółtym serem. Przepyszny omlet śniadaniowy. Pomysł na śniadanie z jajkiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 jajka

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej

  • 1 1 pomidor malinowy

  • 1/3 szklanki 1/3 tartego żółtego sera (Gouda lub Podlaski)

  • pieprz i sól*

  • odrobina masła

Sposób przygotowania:

  • Jajka, mąkę pszenną oraz przyprawy zmiksuj krótko do połączenia masy. Postaraj się zmiksować na tyle dobrze żeby masa nie miała żadnych grudek mąki.
  • Pomidora sparz krótko wrzątkiem i zdejmij skórę. Usuń twardy środek i pokrój w niedużą kostkę. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kawałki pomidora oraz tarty ser żółty dodaj do masy i wymieszaj łyżką.
  • Rozgrzej patelnię z odrobiną masła (około 1/3 łyżeczki masła). Na rozgrzaną patelnie wlej 1/3 masy i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż na średniej mocy palnika pod przykrywką, do ścięcia. Omleta nie przewracaj na drugą stronę.
  • Z podanych proporcji wychodzą 3 omlety, przed smażeniem każdego kolejnego przesmaruj patelnię niewielką ilością masła.

Uwagi:

  • *dla niemowlaka pomiń sól w przepisie

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*