Talarki z cukinii to przekąska chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Aromatyczna panierka i ciągnący się ser sprawiają, że nikt nie jest w stanie się nim oprzeć. Talarki są bardzo proste w przygotowaniu i zazwyczaj wystarczy kilka minut, aby cieszyć się zdrową i pyszną przekąską. Przekąska jest idealnym pomysłem na lekką kolację. Może być też dodatkiem do pożywnego, mięsnego obiadu.
Zalety cukinii
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, ma niski indeks glikemiczny oraz niewiele kalorii. Oprócz soli mineralnych i witamin, zawiera błonnik, białko i węglowodany. Jest źródłem magnezu, potasu, żelaza, witaminy K, C, B1 i PP. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, zmniejsza stres i przeciwdziała zakwaszeniu się organizmu.
Jaką cukinię wybrać?
Kupując cukinię zwróć uwagę na jej wygląd. Jeśli chcesz, aby warzywo miało delikatny smak i była bardzo smaczna wybierz młodą sztukę (ok. 15-20 cm). Cukinia powinna być też dość ciężka.