Przepis | Strona główna | Kuchnia Niemiecka | Pieczone talarki z cukinii z parmezanem

Pieczone talarki z cukinii z parmezanem

Talarki z cukinii to przekąska chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Aromatyczna panierka i ciągnący się ser sprawiają, że nikt nie jest w stanie się nim oprzeć. Talarki są bardzo proste w przygotowaniu i zazwyczaj wystarczy kilka minut, aby cieszyć się zdrową i pyszną przekąską. Przekąska jest idealnym pomysłem na lekką kolację. Może być też dodatkiem do pożywnego, mięsnego obiadu.

Zalety cukinii

Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, ma niski indeks glikemiczny oraz niewiele kalorii. Oprócz soli mineralnych i witamin, zawiera błonnik, białko i węglowodany. Jest źródłem magnezu, potasu, żelaza, witaminy K, C, B1 i PP. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, zmniejsza stres i przeciwdziała zakwaszeniu się organizmu.

Jaką cukinię wybrać?

Kupując cukinię zwróć uwagę na jej wygląd. Jeśli chcesz, aby warzywo miało delikatny smak i była bardzo smaczna wybierz młodą sztukę (ok. 15-20 cm). Cukinia powinna być też dość ciężka.

Pieczone talarki z cukinii z parmezanem

Pieczone talarki z cukinii z parmezanem

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DodatkiKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

180

kcal

Często szukamy sposobów na przygotowanie i podanie cukinii. A może tak z piekarnika zapieczone w parmezanie i bułce tartej cukiniowe talarki?

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • cukinia

  • oliwa z oliwek

  • bułka tarta

  • zioła prowansalskie

  • oregano

  • pieprz

  • sól

  • ser (najlepiej Parmezan)

  • świeże liście bazylii

Sposób przygotowania:

  • Umyj cukinię, starannie osusz i pokrój ją w plastry (o grubości ok. 0,5 cm). Plastry skrop oliwą.
  • W naczyniu połącz ze sobą bułkę tartą, parmezan, pieprz, sól i zioła.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 C, a na blaszce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia.
  • Talarki z cukinii obtaczaj w panierce i umieszczaj na blasze. Wstaw je do pieca i grzej 15-20 minut, aż wytworzy się na nich złocista panierka.
  • Na końcu ozdób świeżymi listkami bazylii.

Uwagi:

  • Zamiast cukinii w podobny sposób możesz przygotować również bakłażana.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*