Przepis | Strona główna | Blog | Owoce morza i ich rola w naszym codziennym menu
Owoce morza i ich rola w naszym codziennym menu

Owoce morza i ich rola w naszym codziennym menu

Choć wielu z nas do tego typu specjałów podchodzi z dystansem, dieta z przysmakami z morskich głębin może każdemu z nas wyjść na zdrowie. Owoce morza to spora wartość odżywcza, a ciekawe przepisy na dania z ich udziałem pomogą nam przełamać rutynę i monotonię w kuchni. Dlaczego warto sięgać po skorupiaki i mięczaki?

Owoce morza – jakie składniki odżywcze można w nich znaleźć?

Owoce morza mają ogromną wartość odżywczą. Nie brak w nich zarówno witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D oraz E), nie brak też witamin z grupy B. W owocach morza pojawia się też sporo składników mineralnych, takich jak selen, żelazo oraz jod, mogą nam one dostarczać znacznych ilości wapna oraz cynku. Wszystkie to sprawia, że dieta z takim dodatkiem stanie się cennym wsparciem dla naszego organizmu. A z jakich darów morza korzystamy najchętniej?

Polska kuchnia a owoce morza

Polacy coraz chętniej sięgają po owoce morza, a coraz ciekawsze przepisy i poszerzający się asortyment w sklepach to zachęta dla kolejnych amatorów tego typu przysmaków. Już teraz nie brak osób, które chętnie sięgają po kraby, spore jest też zainteresowanie krabami oraz małżami. Ośmiornice, krewetki oraz homary – oto kolejne owoce morza, które coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach.

Traktowane jako dodatki do zapiekanek, pizzy lub innych potraw, często świetnie sprawdzają się w roli samodzielnych przystawek. W każdym przypadku stają się one wartościowym składnikiem zdrowej diety oraz ciekawą alternatywą dla tych, którzy szukają nowych smaków oraz kulinarnych inspiracji.

Zainspiruj się owocami morza

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*