Owoce morza i ich rola w naszym codziennym menu

Owoce morza i ich rola w naszym codziennym menu

Choć wielu z nas do tego typu specjałów podchodzi z dystansem, dieta z przysmakami z morskich głębin może każdemu z nas wyjść na zdrowie. Owoce morza to spora wartość odżywcza, a ciekawe przepisy na dania z ich udziałem pomogą nam przełamać rutynę i monotonię w kuchni. Dlaczego warto sięgać po skorupiaki i mięczaki?

Owoce morza – jakie składniki odżywcze można w nich znaleźć?

Owoce morza mają ogromną wartość odżywczą. Nie brak w nich zarówno witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D oraz E), nie brak też witamin z grupy B. W owocach morza pojawia się też sporo składników mineralnych, takich jak selen, żelazo oraz jod, mogą nam one dostarczać znacznych ilości wapna oraz cynku. Wszystkie to sprawia, że dieta z takim dodatkiem stanie się cennym wsparciem dla naszego organizmu. A z jakich darów morza korzystamy najchętniej?

Polska kuchnia a owoce morza

Polacy coraz chętniej sięgają po owoce morza, a coraz ciekawsze przepisy i poszerzający się asortyment w sklepach to zachęta dla kolejnych amatorów tego typu przysmaków. Już teraz nie brak osób, które chętnie sięgają po kraby, spore jest też zainteresowanie krabami oraz małżami. Ośmiornice, krewetki oraz homary – oto kolejne owoce morza, które coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach.

Traktowane jako dodatki do zapiekanek, pizzy lub innych potraw, często świetnie sprawdzają się w roli samodzielnych przystawek. W każdym przypadku stają się one wartościowym składnikiem zdrowej diety oraz ciekawą alternatywą dla tych, którzy szukają nowych smaków oraz kulinarnych inspiracji.

Zainspiruj się owocami morza

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*