Danie obiadowe w postaci pieczonych w piekarniku podudzi z kurczaka. Własnej roboty sos miodowo musztardowy, jako marynata w której pieczemy kurczaka. Poprzez pieczenie w rękawie, uzyskujemy bardzo soczyste mięso.
Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
1
godz.Kalorie
175
kcalSoczyste mięso kurczaka pieczone w piekarniku w rękawie foliowym. Marynata miodowo musztardowa nadaje wyjątkowego aromatu.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 4 podudzia z kurczaka
- MARYNATA
3 łyżeczki 3 musztardy stołowej
2 łyżeczki 2 miodu naturalnego
50 ml 50 oleju rzepakowego
sól i czarny pieprz
- DODATKI DO PODANIE
gotowane ziemniaki
warzywa w zalewie octowej
sałatka
Sposób przygotowania:
- Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie składników sosu. Podudzia kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy marynatą. Worek związujemy sznurkiem lub zamykamy przy pomocy klipsa. Marynatę dokładnie rozprowadzamy po mięsie.
- Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, bez przykrywania. Warto włożyć do czegoś, by nie zabrudzić piekarnika w razie gdyby folia zaczęła przeciekać. Mięso pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 stopni przez 60 minut.
- Mniej więcej w połowie pieczenia, zacząć gotować ziemniaczki.
Uwagi:
- Podawać wszystko na ciepło.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Mega chrupiące ziemniaczki do obiaduPałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką
Przepis na kurczaka na butelce piwa
Udka kurczaka z piekarnika z białą kapustą i warzywami
Chrupiące ćwiartki kurczaka z piekarnika
Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą
miodowo musztardowy marynara daje niepowtarzalny i głęboki smak