Strona główna » Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe
Pieczone podudzia kurczaka miodowo - musztardowe

Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe

Danie obiadowe w postaci pieczonych w piekarniku podudzi z kurczaka. Własnej roboty sos miodowo musztardowy, jako marynata w której pieczemy kurczaka. Poprzez pieczenie w rękawie, uzyskujemy bardzo soczyste mięso.

Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe

5 od 17 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

175

kcal

Soczyste mięso kurczaka pieczone w piekarniku w rękawie foliowym. Marynata miodowo musztardowa nadaje wyjątkowego aromatu.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka

  • MARYNATA
  • 3 łyżeczki musztardy stołowej

  • 2 łyżeczki miodu naturalnego

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól i czarny pieprz

  • DODATKI DO PODANIE
  • gotowane ziemniaki

  • warzywa w zalewie octowej

  • sałatka

Sposób przygotowania:

  • Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie składników sosu. Podudzia kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy marynatą. Worek związujemy sznurkiem lub zamykamy przy pomocy klipsa. Marynatę dokładnie rozprowadzamy po mięsie.
  • Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, bez przykrywania. Warto włożyć do czegoś, by nie zabrudzić piekarnika w razie gdyby folia zaczęła przeciekać. Mięso pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 stopni przez 60 minut.
  • Mniej więcej w połowie pieczenia, zacząć gotować ziemniaczki.

Uwagi:

  • Podawać wszystko na ciepło.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*