Paluszki serowe

Paluszki serowe

Przepis na domowe paluszki z zaledwie 4 składników. Paluszki z sera żółtego obtoczone w sezamie. Delikatnie kruche, miękkie ale zarazem chrupiące. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dziecka oraz dla dorosłych. Paluszki możesz przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, jednak najlepiej dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Możesz podać je także dla dorosłych jako imprezową przekąskę, jeśli wolisz zaserwować coś zdrowszego niż paluszki lub krakersy Lajkonik. Przepis na domowe paluszki jest bardzo prosty, a zarazem paluszki mają bardzo dobry skład. Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe przekąski dla swojego dziecka, dobrze trafiłaś. Sama obtoczyłam je w sezamie, ale można też obtoczyć w maku lub ziarenkach, np. mieszance ziarenek do wypieku chleba. Paluszki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na krakersy serowe.

Paluszki serowe z sezamem

Paluszki serowe z sezamem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadania i przekąskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

430

kcal

Domowe paluszki z 4 składników. Zdrowe paluszki dla dzieci i dorosłych. Przepis na przekąskę BLW. Paluszki serowe z sezamem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g 150 sera żółtego w kostce

  • 40 g 40 masła

  • 70 g 70 mąki pszennej

  • 4 łyżki 4 sezamu

Sposób przygotowania:

  • Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce i przełóż do pojemnika blendera (rozdrabniacza). Najlepiej użyć sera Gouda, Edam lub Podlaskiego. Dodaj mąkę pszenną oraz masło roztopione w mikrofali. Masło musi być miękkie niemalże płynne ale nie gorące. Wszystko rozdrobnij blenderem na gładko.
  • Masę uformuj dłońmi w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Następnie podziel na niewielkie części i uformuj małe wałeczki kulając je na blacie kuchennym. Każdy paluszek powinien być grubości nieco węższej niż palec.
  • Następnie na duży talerz wysyp sezam i obtocz w nim każdego palucha.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół bez opcji termoobiegu), piecz przez 15 – 18 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Uwagi:

  • Paluszki możesz obtoczyć również w maku lub mieszance ziarenek (np. mieszance ziarenek do wypieku chleba).
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 3 dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*