Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Domowe paluszki rybne
Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

Paluszki rybne które z łatwością przygotujesz samodzielnie od podstaw. Uważam że nie warto kupować gotowych paluszków rybnych, ponieważ zawierają mało ryby w składzie. Sklepowe paluszki rybne powstają zwykle ze zmielonej masy rybnej i innych dodatków. I mimo że skład tych kupnych paluszków nie jest zły, to samej ryby jest w nich zwyczajnie mało. Dlatego dzisiaj pokażę jak zrobić paluszki rybne z całego fileta, bez mielenia. Filet rybny wystarczy pokroić na mniejsze, podłużne części, opanierować i usmażyć na złocisto. Najlepiej sprawdzi się do tego biała ryba, np. halibut lub mintaj. Rybę możesz kupić w markecie, osobiście przeważnie kupuję je w Lidlu. Tak przygotowanie paluszki rybne smakują o niebo lepiej i są o wiele zdrowsze.

Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Domowe paluszki rybne bez zbędnych dodatków. Przepis na paluszki rybne jest tak prosty, że z łatwością przygotujesz je swojej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 filet białej ryby (np. mintaja lub halibuta)

  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

  • 1 1 jajko

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  • Upewnij się że ryba nie zawiera ości. Pokrój filet na nieduże podłużne kawałki, po czym oprósz odrobiną soli i pieprzu.
  • Każdy kawałek ryby opanieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • Paluszki rybne układaj na rozgrzanej patelni z olejem. Usmaż z każdej strony do lekkiego zezłocenia panierki. Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*