Przepis | Strona główna | Dania główne | Paluszki rybne w chrupiącej panierce
Paluszki rybne w chrupiącej panierce

Paluszki rybne w chrupiącej panierce

Złociste, chrupiące i przepyszne paluszki rybne w zdrowej wersji z piekarnika. Koniecznie kup w sklepie fileta białej ryby, możesz użyć dorsza, mintaja, halibuta, karmazyna, itp. Pamiętaj żeby pod żadnym pozorem nie dawać malutkiemu dziecku kupnych paluszków rybnych z działu mrożonek kupionych w sklepie, zawierają dużo soli i innych dodatków, których należy unikać. Paluszki rybne najlepiej przygotować samemu z niewielu składników, wtedy mamy pewność że posiłek będzie zdrowy i pozbawiony zakazanych produktów. Pamiętaj również by w diecie niemowlaków i małych dzieci unikać podawania ryb drapieżnych. Do ryb drapieżnych których należy unikać, należą między innymi: tuńczyk, miecznik, makrela, panga, tilapia, łosoś atlantycki, okoń. Ryby te magazynują znacznie więcej metali ciężkich, co może być groźne dla dzieci.

Paluszki rybne z piekarnika przepis BLW

Paluszki rybne z piekarnika przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Domowe paluszki rybne bez tłuszczu, pieczone w piekarniku. Najzdrowszy przepis na paluszki rybne w złocistej panierce.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • filet białej ryby*

  • sok z połowy cytryny

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • mąka pszenna

  • jajko

  • 1/2 szklanki 1/2 bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki 1/2 słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 suszonego czosnku


Sposób przygotowania:

  • Jeśli ryba ma skórę, zdejmij ją podważając nożem. Upewnij się że filet nie ma ości, niestety często zdarza się inaczej. Pokrój rybę na mniejsze kawałki przypominające paluszki. Skrop sokiem cytrynowym i oprósz pieprzem.
  • Bułkę tartą, słodką paprykę i suszony czosnek w płatkach (możesz użyć też czosnku granulowanego) przesyp na suchą patelnię i podpraż kilka minut do zarumienienia.
  • Każdy kawałek ryby opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z przyprawami. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Jeśli paluszki rybne zaczną się zbyt szybko rumienić, zmniejsz temperaturę o 10 stopni.

Uwagi:

  • *możesz użyć dorsza, mintaja, halibuta, karmazyna, itp. W diecie niemowlaka nie zaleca się podawania ryb drapieżnych które magazynują więcej metali ciężkich.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Talerzyk obiadowy BLW mojej córeczki. Surówka z tartej marchewki i jabłka z drobno siekanym orzechem włoskim, domowe paluszki rybne, ziemniak gotowany z koperkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*