Strona główna | Desery i wypieki | Pankejki z płatkami owsianymi i jabłkiem
Pankejki z płatkami owsianymi i jabłkiem

Pankejki z płatkami owsianymi i jabłkiem

Niewielkie placuszki śniadaniowe lub na podwieczorek. Płatki owsiane, jabłka i jogurt grecki w cieście. Zdrowe i pożywne śniadanie, z przepysznymi dodatkami.

Pancakes z płatkami owsianymi i jabłkiem

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PodwieczorekKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

210

kcal

Zdrowe pancakes śniadaniowe lub na podwieczorek. Jabłka, płatki owsiane, jogurt grecki. Polane syropem klonowym, oprószone cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 2 jajka z wolnego wybiegu

  • 150 g jogurtu greckiego

  • 2 łyżki mąki kokosowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 jabłka

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • olej do smażenia

  • DO DEKORACJI
  • świeże owoce

  • cukier puder

  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obieramy z łupiny, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na tarle o grubych oczkach. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny i odstawiamy na bok.
  • Wszystkie składniki naleśniczków poza jabłkami miksujemy do gładkości. Dodajemy kosteczki jabłek i mieszamy szpatułką.
  • Patelnie rozgrzewamy mocno z odrobiną oleju. Na patelnię wylewamy niewielkie okręgi i smażymy po 2 minuty z każdej strony, do delikatnie rumianego odcienia.
  • Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami, syropem klonowym i cukrem pudrem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*