Pełnoziarnista pizza z figami i fetą

Pełnoziarnista pizza z figami i fetą

Domowa pizza z figami i serem pleśniowym to znakomita propozycja na spotkanie ze znajomymi, zwłaszcza jeśli doceniają niecodzienne zestawienia smaków. Wykorzystanie mąki pełnoziarnistej sprawia, że przekąska taka będzie dobra także dla osób na diecie. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 1 pizzę dla 2 osób.

Pełnoziarnista pizza z figami,fetą i mozzarellą

Pełnoziarnista pizza z figami,fetą i mozzarellą

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

20

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

225

kcal

Pełnoziarnista pizza z figami to pomysł na wyjątkową pizzę, Figi w połączeniu z serem feta i szynką parmeńską smakują nietuzinkowo genialnie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Pełnoziarniste ciasto na pizzę
  • 350 g 350 mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 7 g 7 suszonych drożdży

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 125 ml 125 letniej wody

  • Na wierzch pizzy
  • 4 łyżki 4 passaty pomidorowej

  • 1 łyżeczka 1 ziół prowansalskich

  • 3 3 figi

  • 1 kulka 1 mozzarelli

  • 8 plastrów 8 szynki parmeńskiej, prosciutto lub szwarcwaldzkiej

  • 1 garść 1 rukoli (opcjonalnie)

  • 100 g 100 sera feta

Sposób przygotowania:

  • Pełnoziarniste ciasto do pizzy
  • Z przygotowanych 350g mąki pełnoziarnistej odmierzyć 250g. Pozostałe 100g zostawić do podsypywania. Mąkę wsypać do naczynia, w którym będziemy urabiać ciasto. Dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy.
  • Przygotować pół kubka letniej wody. Dodać pół łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać. Dodać 7g (saszetkę) suszonych drożdży. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Po 10 minutach wlać zaczyn drożdżowy do naczynia z mąką i wymieszać. Początkowo można ciasto mieszać łyżką, później rękami. Wyrabiać ciasto 5 minut, można podsypywać mąką, aby nie kleiło się za bardzo, jednak musi pozostać lekko klejące się. Ciasto odstawić pod przykryciem ze ścierki na 60 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów aż wyrośnie.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je na stolnice i ugniatamy. Można nadal podsypywać mąką. Ciasto ma być aksamitne, ale lekko klejące się do rąk. Tak minimalnie.
  • Po wyrobieniu ciasta rozciągamy je na placek pizzowy. Nie powinno się używać wałka, lecz jeśli ktoś chce to oczywiście może. Ciasto jest elastyczne i próbuje wracać do pierwotnego kształtu, wiec wymaga to cierpliwości.
  • Pizzę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotowanie dodatków do pizzy
  • Passatę pomidorową mieszamy z ziołami prowansalskimi i rozsmarowujemy na placku pizzowym.
  • Mozzarellę kroimy w plastry. Figi myjemy i również kroimy w plastry razem ze skórką. Fetę kroimy w kosteczki, Rukolę myjemy i osuszamy, szynkę kroimy bądź rwiemy na mniejsze kawałki.
  • Układamy na pizzy najpierw plastry mozzarelli, później szynkę (jeśli chcemy zapiekać pizzę z szynką) i plastry figi. Na to kostki sera feta.Pełnoziarnista pizza z figami
  • Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i wkładamy pizzę na środkowy poziom. Tak pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i ściągamy z blachy (aby nie stygła na blasze bo zacznie się pocić od spodu).
  • Na upieczonej pizzy układamy surową szynkę (jeśli używamy szynki surowej i nie chcemy zapiekać) i rukolę. Kroimy i smacznego!

Uwagi:

  • Ze względu na to, że mamy w domu małe dziecko, które nie powinno jeść surowej szynki, używamy prosciutto gotowanego. Można też użyć innej szynki. Wtedy taką szynkę można dać na pizzę przed pieczeniem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Pizzę z figami można określić jako wyjątkową i innowacyjną kombinację tradycyjnej włoskiej pizzy z nutą słodyczy i wyrafinowania. Podstawowym składnikiem są oczywiście świeże lub suszone figi, które dodają pizzy słodkawego smaku, kontrastującego z pozostałymi składnikami.

Figi często są łączone z wytrawnymi składnikami, takimi jak szynka parmeńska czy kozie sery, które równoważą ich słodycz. Mogą być również dodawane z rukolą lub innymi świeżymi ziołami, które dodają lekkości i świeżości potrawie. Niektórzy decydują się również dodawać karmelizowaną cebulę lub balsamiczne redukcje, aby podkreślić głębokość i bogactwo smaku.

Ciasto może być cienkie i chrupiące, aby skoncentrować się na składnikach, ale również puszyste, jeśli ktoś preferuje bardziej sycącą pizzę. Ogólnie rzecz biorąc, pizza z figami to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą połączyć tradycyjne smaki z nowymi, niespodziewanymi akcentami.

Ciekawostki o figach – gwieździe tej pizzy

  • Figowce to jedne z najstarszych roślin uprawnych. Ludzie uprawiali je już ponad 11 000 lat temu.
  • W biblijnym Raju: Niektórzy badacze uważają, że “owoc zakazany”, którym Ewa podzieliła się z Adamem, nie był jabłkiem, ale właśnie figą.
  • Figi mają unikalny kwiat. W rzeczywistości to, co nazywamy “figą”, jest technicznie owocem wewnętrznym. Kwiaty fig są ukryte wewnątrz owocu, który nazywamy sykonium.
  • Zapylanie fig. Większość odmian fig potrzebuje specjalnych os wesel, nazywanych osami figowymi, do zapylania. Te małe owady wkraczają do wnętrza figi i zapylają ją od wewnątrz.
  • Figi w dietach. Są bogatym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów. Dzięki wysokiej zawartości błonnika często są używane w produktach mających na celu poprawę trawienia.
  • Figi w kulturze. W wielu kulturach figi są symbolem płodności, pokoju i dobrobytu.
  • Użycie w medycynie. Figi były tradycyjnie używane w niektórych kulturach jako środek przeczyszczający, przeciwzapalny oraz jako lekarstwo na różne dolegliwości skórne.
  • Składnik wielu kulinarnych przysmaków. Poza jedzeniem ich w postaci surowej, figi są często używane w dżemach, deserach, sałatkach i innych daniach.
  • Odmiany: Istnieje wiele odmian fig, w tym czarne, zielone, żółte i purpurowe, a każda z nich ma nieco inny smak i teksturę.
  • Używane w alkoholu. Figi są często używane do produkcji pewnych rodzajów alkoholi, takich jak likiery czy wina z fig.

Ciekawostką jest również to, że choć figi są popularne w wielu kuchniach na całym świecie, ich uprawa wymaga specyficznych warunków klimatycznych, co sprawia, że są one szczególnie cenne w regionach, gdzie nie można ich łatwo uprawiać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*