Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczony kurczak po prowansalsku
Pieczony kurczak po prowansalsku

Pieczony kurczak po prowansalsku

Wykwintne danie obiadowe w formie pieczonego kurczaka po prowansalsku. Obiad elegancki i wyjątkowy, sprawdzi się na niedzielne odświętne menu. Pałki kurczaka pieczone z piórami cebuli i różnymi gatunkami oliwek. Kurczaka serwujemy z aromatycznym sosem śmietanowym, do którego wykorzystujemy smaczki zgromadzone na dnie naczynia żaroodpornego po upieczeniu mięsa. Oliwki nadają całości szyku i prowansalskiego smaku. Podawaj z gotowanymi ziemniaczkami w mundurkach.

Kurczak po prowansalsku pieczony z oliwkami i cebulą

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

1

godz. 

15

min.
Kalorie

310

kcal

Pieczone pałki kurczaka w towarzystwie cebuli i miksu oliwek, podane z kremowym sosem. Eleganckie danie na niedzielny obiad.

Składniki:

  • PIECZONY KURCZAK
  • 8 pałek z kurczaka

  • 200 g mieszanki różnych gatunków oliwek

  • 1 czerwona cebula

  • 1 żółta cebula

  • 50 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 3 łyżki musztardy dijon

  • 1 łyżka miękkiego masła

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i zmielony pieprz

  • 400 ml bulionu jarzynowo – drobiowego

  • KREMOWY SOS
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Pałki kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem po czym wmasuj te przyprawy dłońmi także pod skórkę. W miseczce połącz ze sobą musztardę dijon, masło oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Taką papką obłóż pałki kurczaka i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  • Obie cebule pokrój w cienkie pióra i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Tak przygotowaną cebulkę wyłóż na kurczaka, wokół ułóż też różne gatunki oliwek. Na dno naczynia cienką stróżką wlej bulion drobiowo – jarzynowy.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 60 minut. Po godzinie odkryj wieczko i piecz jeszcze 10 minut, aż skórka kurczaka się przyrumieni i nabierze chrupkości.
  • Upieczonego kurczaka przełóż do osobnego naczynia. Cały pozostały sos przelej do rondelka i dodaj do niego mieszaninę śmietany i mąki ziemniaczanej. Sos podgrzewaj energicznie mieszając rózgą kuchenną, aż zgęstnieje. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Pieczone pałki kurczaka podawaj na chmurce z aromatycznego sosu, w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*