Pizzerinki z mozzarellą i pomidorkamiPizzerinki z mozzarellą i pomidorkami

Pizzerinki z mozzarellą i pomidorkami

Chcąc przygotować coś czego na co dzień nie jemy za często, wpadłam na pomysł by upiec pizzę. Zarówno dla nas na obiad, jak i dla córki której rozszerzamy dietę metodą BLW. Córka ma aktualnie 1 rok i 2 miesiącem raczej nie zdecydowałabym się na ten przepis w przypadku dziecka mającego mniej niż rok. Na pizzy jest zarówno ser żółty, jak i mozzarella które same w sobie zawierają sól. Sól nie jest wskazana w diecie maluszków, u dzieci poniżej 1 roku życia powinniśmy jej unikać w szczególności. U dziecka powyżej roku można już pójść na drobne ustępstwa, np. podać ser żółty. Domowa pizzerinka z pewnością będzie o wiele lepszym wyborem niż pizza z mrożonki czy pizzerii. Przyznam że córce bardzo smakowało.

Pizzerinki z mozzarellą i pomidorkami przepis BLW

Pizzerinki z mozzarellą i pomidorkami przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

9

min.
Kalorie

270

kcal

Małe pizzerinki z pysznymi dodatkami – dla małego i dużego. Przepis przygotowałam z myślą o mojej rocznej córce jedzącej metodą BLW.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZĘ
  • 250 g mąki pszennej na pizzę typ 00

  • 4 g drożdży instant

  • 1/2 łyżeczki soli*

  • 1 łyżka oleju lub oliwy

  • 150 ml letniej wody

  • DODATKI
  • 100 g pomidorów z puszki

  • 1 maleńki ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

  • sól, cukier i pieprz*

  • tarty żółty ser

  • kulki mini mozzarelli

  • pomidorki cherry

  • pieczarki


Sposób przygotowania:

  • W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże i sól*. Dolej olej i wodę, wstępnie wymieszaj łyżką. Wyłóż papkę na blat kuchenny podsypany mąką. Dłońmi wyrób ciasto przez 5-10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto powinno być miękkie, ale nie przywierać do dłoni.
  • Wyrobione ciasto przełóż do misy podsypanej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części (ja zrobiłam 6 mniejszych pizzerinek) lub przygotuj 1 duży spód do pizzy. Uformuj niewielkie spody do pizzy.
  • Pomidory z puszki, czosnek, bazylię i przyprawy* zblenduj na gładki sos. Sos pomidorowy rozsmaruj na pizzy tuż przed samym pieczeniem. Na wierzchu ułóż pokrojone dodatki.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 7-10 minut w zależności od wielkości pizzy.

Uwagi:

  • *sól oraz cukier najlepiej pomiń jeśli przygotowujesz przepis dla maluszka.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*