Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Poznaj niezawodny przepis na najlepsze placuszki cukiniowe. Sezon na cukinię w pełni, dlatego korzystajmy póki możemy z sezonowej cukinii. Sama w zanadrzu mam mnóstwo przepisów i cukinii w sierpniu i wrześniu używam w kuchni na potęgę. Dodaję ją do zup, do sosów makaronowych, grilluję lub dodaję do placuszków czy gofrów. Placuszki cukiniowe szczególnie przypadły do gurtu mojej rocznej córce, która lubi cukinię i lubi też placuszki. Cukiniowe placki są bardzo miękkie, warto dodać nieco więcej zieleniny, np. koperku żeby miały pyszny smak. Niebawem dodam przepis na gofry cukiniowe, także warto śledzić naszą stronę z przepisami kulinarnymi na bieżąco.

Placuszki cukiniowe przepis BLW

Placuszki cukiniowe przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

1

godz. 

50

min.
Kalorie

300

kcal

Proste placuszki cukiniowe. Mięciutkie i delikatne placki warzywne z tartej cukinii. Możesz zajadać je solą lub ze śmietaną.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 cukinia średniej wielkości

  • 2 łyżki 2 posiekanego koperku

  • 2 2 małe jajka ściółkowe

  • 3 czubate łyżki 3 mąki pszennej

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • kilka kropli oleju słonecznikowego


Sposób przygotowania:

  • Cukinii nie obieraj ze skórki, nie ma takiej konieczności. Zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki i kilkakrotnie odciśnij dłonią z nadmiaru wody.
  • Tartą cukinię, posiekany koperek, jajka, mąkę i odrobinkę pieprzu połącz mieszając łyżką.
  • Patelnię z nieprzywierającym dnem pokrop olejem słonecznikowym i rozgrzej. Łyżką nakładaj niewielkie porcje masy, lekko je spłaszcz. Placuszki usmaż z obu stron aż delikatnie się przyrumienią. Postaraj się żeby ogień pod patelnią nie był zbyt mocny, inaczej placki mogą się spiec zbyt mocno.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*