Chrupiące i złociste placki ziemniaczane domowej roboty, polane aromatycznym sosem pieczarkowym. Placki ziemniaczane to iście góralski specjał na sycące danie obiadowe. Dlatego tak wiele osób jest ich miłośnikami, mimo wysokiej kaloryczności.
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
10
porcje30
min.30
min.175
kcalZłociste i chrupiące placki ziemniaczane po góralsku. Tradycyjny polski przepis na placki ziemniaczane z aromatycznym pieczarkowym sosem.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PLACKI ZIEMNIACZANE
1 kg 1 ziemniaków
2 2 cebule
2 2 ząbki czosnku
2 łyżki 2 mąki pszennej
2 g 2 gęstej śmietany
świeżo zmielony pieprz i sól morska
- SOS PIECZARKOWY
200 g 200 pieczarek
1 1 cebula
100 g 100 gęstej śmietany 12 lub 18%
Kilka gałązek zielonej pietruszki
1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie placków: Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie zagnieść ręką i odcisnąć nadmiar wody.
- Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno.
- Dodać gęstą śmietanę, mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia na złocisty odcień. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym by odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu.
- Sos pieczarkowy: cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż pieczarki zmiękną. Wlać gęstą śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić. Jeśli sos jest bardzo rzadki, zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej i doprowadzić do wrzenia.
- Placki podawać na gorąco, wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące. Przed podaniem polać sosem pieczarkowym.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Uwielbiam placki w każdej postaci – i na słodko i na słono. Twoje wyglądają bardzo smacznie pozdrawiam.