Przepis | Strona główna | Dania główne | Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane domowej roboty, polane aromatycznym sosem pieczarkowym. Placki ziemniaczane to iście góralski specjał na sycące danie obiadowe. Dlatego tak wiele osób jest ich miłośnikami, mimo wysokiej kaloryczności.

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

175

kcal

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane po góralsku. Tradycyjny polski przepis na placki ziemniaczane z aromatycznym pieczarkowym sosem.

Składniki:

  • PLACKI ZIEMNIACZANE
  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 g gęstej śmietany

  • świeżo zmielony pieprz i sól morska

  • SOS PIECZARKOWY
  • 200 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 100 g gęstej śmietany 12 lub 18%

  • Kilka gałązek zielonej pietruszki

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie placków: Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie zagnieść ręką i odcisnąć nadmiar wody.
  • Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno.
  • Dodać gęstą śmietanę, mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia na złocisty odcień. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym by odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu.
  • Sos pieczarkowy: cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż pieczarki zmiękną. Wlać gęstą śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić. Jeśli sos jest bardzo rzadki, zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej i doprowadzić do wrzenia.
  • Placki podawać na gorąco, wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące. Przed podaniem polać sosem pieczarkowym.

Jeden komentarz

  1. PoradnikNetowy

    Uwielbiam placki w każdej postaci – i na słodko i na słono. Twoje wyglądają bardzo smacznie pozdrawiam.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*