Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Prażynka francuska do tortu
Prażynka francuska do tortu

Prażynka francuska do tortu

Prażynka francuska jest wyśmienitym dodatkiem do chrupki do tortów, do kremu lub deseru. Smakiem przypomina herbatniki, jednak bardzo cieniutkie, jak kartka papieru. Prażynka jest nieco karmelowa w smaku, słodka, nie mięknie w kremie tak jak płatki kukurydziane dzięki czemu zachowuje swoją chrupką strukturę. Przepis na prażynkę do tortu jest bardzo prosty, przygotujesz ją z zaledwie 4 składników. Każdy z poszczególnych składników prażynki musi mieć taką samą gramaturę, więc koniecznie użyj wagi kuchennej do odmierzania ilości składników. Gotową masę na prażynkę musisz rozsmarować bardzo cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak cienko że masa będzie mocno prześwitywała. Tak upieczona prażynka wyjdzie cieniutka i krucha, gruba prażynka będzie przypominała twarde herbatniki.

Przepis na prażynkę do tortu

Przepis na prażynkę do tortu

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

120

g
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

430

kcal

Najlepszy przepis na prażynkę do chrupki do tortu. Bardzo prosta w wykonaniu prażynka, która idealnie chrupie w torcie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 40 g 40 białka (1 białko jaja L)

  • 40 g 40 roztopionego, ostudzonego masła

  • 40 g 40 mąki pszennej

  • 40 g 40 cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w mikrofali lub na palniku, nie doprowadzaj do wrzenia. Płynne masło pozostaw do całkowitego studzenia.
  • Do wysokiego naczynia wbij białko jajka o temperaturze pokojowej (koniecznie odmierz jego gramaturę). Dodaj rozpuszczone masełko oraz mąkę i cukier puder przesiane przez gęste sitko. Całość zmiksuj krótko mikserem do połączenia składników.
  • Tak powstałą masę rozsmaruj bardzo cienko na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary i jest idealna do podanych proporcji prażynki. Masa musi być rozsmarowana naprawdę cieniutko, musi wręcz prześwitywać, inaczej prażynka wyjdzie gruba jak herbatnik.
  • Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez około 10 minut. Upieczona prażynka musi być mocno rumiana.
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia, po czym pokrusz dłońmi. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym.

Uwagi:

  • Prażynkę możesz przygotować w innej ilości. Jeśli np. Twoje białko jaja waży 30g, to użyj pozostałych składników w ilości odpowiadającej 30g.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*