Przepis | Strona główna | Blog | Proste Pesto radzi. Zaufaj nabiałowi!
Proste Pesto radzi. Zaufaj nabiałowi!

Proste Pesto radzi. Zaufaj nabiałowi!

Produkty mleczne to ulubione artykuły żywnościowe dla niektórych osób. Osoby te zazwyczaj nie przepadają za wyrobami mięsnymi. Znacznie bardziej przypada im do gustu mleko, sery miękkie twarogowe, śmietana, jogurty, serki homogenizowane, kefir, maślanka, sery twarde żółte, lody mleczne.

Produkty mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego i wysokowartościowego białka. Lecz nie każdy może np. pić mleko. Gdyż mleko zawiera kilka procent laktozy. A laktoza szkodzi osobom z nietolerancją tego organicznego związku chemicznego z grupy węglowodanów zwanego cukrem mlekowym.

Nabiał jest wskazany zwłaszcza dla najmłodszych ponieważ posiada dużo wapnia, który odpowiada za system kostny i trwałość zębów. Dlatego zaleca się, aby dzieci każdego dnia spożywały co najmniej dwa lub trzy produkty mleczne. Może to być mleko, lody, sery lub jogurty.

Produkty mleczne fermentowane, jak kefir, jogurt, maślanka są bardzo cenne dla zdrowia, gdyż zawierają mikroflorę. Mikroflora jest to ogół mikroorganizmów, czyli bakterii i grzybów żyjących w różnych środowiskach, a w tym także w ciele człowieka. Dzięki mikroflorze lepiej trawimy pokarmy, oraz w naszym organizmie szybciej wytwarzane są witaminy.

A więc jeżeli pragniemy aby nasze dzieci były zdrowe kilka razy dziennie serwujmy im produkty mleczne. Ponieważ są one źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia. A brak w organizmie wapnia skutkuje wieloma chorobami w późniejszym wieku, jak na przykład osteoporozą.
Oprócz wapnia produkty mleczne maja też w swoim składzie inne minerały, jak fosfor, potas, żelazo, mangan, magnez, cynk. Jedna szklanka mleka dostarcza naszemu organizmowi tyle wapnia, co na przykład 1 kilogram pomarańczy, czy dwa bochenki ciemnego chleba.

Przetwory mleczne zawierają dużo białka i wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy. Są one zróżnicowaną grupą związków chemicznych. Aminokwasy pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Ich układ tworzy białka, które są elementem budulcowych organizmu. Przetwory mleczne są także bogate w witaminy.

Posiadają witaminę A, B2, D, E, K. Wartość energetyczna przetworów mlecznych zależy przede wszystkim od obecności w nich tłuszczu. Lecz ogólnie wyroby mleczne nie należą do produktów wysokokalorycznych. A te fermentowane posiadają ich jeszcze mniej.

Żeby nie być gołosłownym, polecamy pyszny nabiałowy przepis na deser. Panna Cotta włoski deser z truskawkami!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*