Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Quattro Formaggi. Cztery sery
Pizza Quattro Formaggi. Cztery sery

Pizza Quattro Formaggi. Cztery sery

Prawdziwi miłośnicy sera ucieszą się z tego rodzaju włoskiej pizzy, której nazwa oznacza po prostu „cztery sery”. Jej składniki i rodzaj sera mogą się różnić w zależności od pizzerii. Najczęściej spotykane są jednak sery: mozzarella, gorgonzola, ricotta i parmezan. Oczywiście wymienione sery pochodzą z Włoch. Ten rodzaj pizzy można także przygotować z serów pochodzących na przykład z Francji.

Pizza Quattro Formaggi

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

290

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę quattro formaggi do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy quattro formaggi
  • 50 g 50 tarty ser gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią

  • 50 g 50 tarty ser parmezan

  • 50 g 50 ser mozzarella

  • 50 g 50 ser cheddar

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy quattro formaggi
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Wszystkie starte sery wymieszaj ze sobą. Posyp nimi posmarowany sosem placek pizzy.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C (dla piekarników z termoobiegiem). Po uzyskaniu temperatury włóż pizzę do piekarnika i piecz ją przez 15 minut albo do osiągnięcia odpowiedniego dla ciebie przyrumienienia pizzy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*