Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Przepis na delikatne makaroniki
Przepis na delikatne makaroniki

Przepis na delikatne makaroniki

Czy można wyobrazić sobie lepszy deser i dodatek do popołudniowej kawy niż przepyszne makaroniki? Można je zamówić w każdej kawiarni a także kupić jako gotowy zestaw w cukierni. Ciasteczka te występują też w różnych smakach a nawet kolorach. Chociaż wyglądają na misternie, ręcznie robione i panuje przekonanie o trudności w ich samodzielnym wykonaniu, to jednak każdy może zrobić je w swojej kuchni. Kluczem jest dobry przepis oraz właściwy dobór składników.

Przepis na delikatne makaroniki

Przepis na delikatne makaroniki

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiasteczkaKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

270

kcal

Makaroniki to pyszne ciasteczka, które sprawdzą się jako przekąska do kawy lub coś lekkiego na ząb. Zobacz nasz sprawdzony przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciastka
  • 200 g 200 cukru pudru

  • 50 g 50 drobnego cukru

  • 120 g 120 zmielonych migdałów

  • 3 3 białka jaja kurzego

  • barwnik spożywczy (np. czerwony)

  • Na krem
  • 250 ml 250 schłodzonej śmietanki 30%

  • 1 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie makaroników zaczynamy od wymieszania zmielonych migdałów z cukrem pudrem.
  • Białka ubijamy za pomocą miksera nastawionego na najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy cukier, zaś pod koniec ubijania dodajemy barwnik.
  • Dodajemy zmielone migdały wymieszane z cukrem pudrem i mieszamy dokładnie. Masa powinna osiągnąć odpowiednio gęstą konsystencję.
  • Tak przygotowaną masę przekładamy do woreczka cukierniczego i wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Porcje powinny mieć średnicę 2,5 cm. Pozostawiamy je na około godzinę aż do wysuszenia. Gdy będą wysuszone, wstawiamy je do piekarnika.
  • Pieczemy przez dziesięć do dwunastu minut w temperaturze 150 stopni C. Ciasteczka powinny być upieczone ale ich wierzch nie może być zrumieniony.
  • Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kolejne dziesięć minut do wystudzenia.
  • Do miseczki wlewamy schłodzoną śmietankę i opakowanie kremu do tortów. Ubijamy za pomocą miksera najpierw na niskich a później przez kilka minut na wysokich obrotach. Konsystencja uzyskanej masy powinna być gładka – wówczas krem będzie gotowy.
  • Uzupełniamy nim woreczek cukierniczy i wyciskamy krem na ciasteczko, które następnie przekładamy drugim. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*