Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Przepis na delikatne makaroniki
Przepis na delikatne makaroniki

Przepis na delikatne makaroniki

Czy można wyobrazić sobie lepszy deser i dodatek do popołudniowej kawy niż przepyszne makaroniki? Można je zamówić w każdej kawiarni a także kupić jako gotowy zestaw w cukierni. Ciasteczka te występują też w różnych smakach a nawet kolorach. Chociaż wyglądają na misternie, ręcznie robione i panuje przekonanie o trudności w ich samodzielnym wykonaniu, to jednak każdy może zrobić je w swojej kuchni. Kluczem jest dobry przepis oraz właściwy dobór składników.

Przepis na delikatne makaroniki

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: CiasteczkaKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

270

kcal

Makaroniki to pyszne ciasteczka, które sprawdzą się jako przekąska do kawy lub coś lekkiego na ząb. Zobacz nasz sprawdzony przepis.

Składniki:

  • Na ciastka
  • 200 g cukru pudru

  • 50 g drobnego cukru

  • 120 g zmielonych migdałów

  • 3 białka jaja kurzego

  • barwnik spożywczy (np. czerwony)

  • Na krem
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%

  • 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie makaroników zaczynamy od wymieszania zmielonych migdałów z cukrem pudrem.
  • Białka ubijamy za pomocą miksera nastawionego na najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy cukier, zaś pod koniec ubijania dodajemy barwnik.
  • Dodajemy zmielone migdały wymieszane z cukrem pudrem i mieszamy dokładnie. Masa powinna osiągnąć odpowiednio gęstą konsystencję.
  • Tak przygotowaną masę przekładamy do woreczka cukierniczego i wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Porcje powinny mieć średnicę 2,5 cm. Pozostawiamy je na około godzinę aż do wysuszenia. Gdy będą wysuszone, wstawiamy je do piekarnika.
  • Pieczemy przez dziesięć do dwunastu minut w temperaturze 150 stopni C. Ciasteczka powinny być upieczone ale ich wierzch nie może być zrumieniony.
  • Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kolejne dziesięć minut do wystudzenia.
  • Do miseczki wlewamy schłodzoną śmietankę i opakowanie kremu do tortów. Ubijamy za pomocą miksera najpierw na niskich a później przez kilka minut na wysokich obrotach. Konsystencja uzyskanej masy powinna być gładka – wówczas krem będzie gotowy.
  • Uzupełniamy nim woreczek cukierniczy i wyciskamy krem na ciasteczko, które następnie przekładamy drugim. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image