Przepis | Strona główna | Fast Food | Przepis na nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych
Przepis na nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

Przepis na nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

Nuggetsy to małe kawałeczki filetu z kurczaka w panierce. Zazwyczaj smażone na tłuszczu. W naszym wydaniu beztłuszczowe z piekarnika. Uwielbiane przez dzieci, cenione przez dorosłych jako dodatek do obiadu albo przekąska.

Nuggetsy podbijają świat. Są elementem zarówno szybkiego obiadu jak i przekąską na przyjęciu. Można je podawać z ziemniakami lub frytkami albo też bez niczego, tylko z dipem (świetnie sprawdza się dip czosnkowy).

Przedstawiamy przepis na nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych. Pieczone w piekarniku a nie na tłuszczu na patelni przez co są mniej kaloryczne i bardziej chrupkie. Czyli takie jak uwielbiają wszyscy.

Przepis na nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: NuggetsyKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

220

kcal

Uwielbiane przez dzieci. Zjadane ze smakiem przez dorosłych. Dodatek zarówno do obiadu jak i lekka przekąska. Prezentujemy przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka lub jeden podwójny

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko rozmiar L

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych

  • 4 łyżki oliwy (lub oleju roślinnego)

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka pokroić na plasterki grubości około 2 centymetrów. Doprawić solą i zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Płatki kukurydziane dokładnie pokruszyć. Można ręcznie albo w blenderze lub mikserze.
  • Z mąki, mleka, jajka, szczypty soli i czarnego pieprzu oraz papryki ostrej i słodkiej przygotować ciasto (zmiksować na jednolitą masę). Do masy wrzucić pokrojone filety z kurczaka i dokładnie wymieszać.
  • Wyciągamy po kawałku nasze nuggetsy i panierujemy w płatkach kukurydzianych. Tak panierowane nuggetsy układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pędzelkiem zwilżamy je oliwą lub olejem roślinnym.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200C. Wkładamy do piekarnika nuggetsy i pieczemy przez około 15 minut.
  • Nuggetsy wyciągamy i podajemy z frytkami, ziemniakami czy też same z przygotowanym dowolnie dipem (np. czosnkowym) i surówką.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Moje ulubione. Panierka z płatków kukurydzianych zawsze najlepsza

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*