Przepis | Strona główna | Dania główne | Sezamowe nuggetsy z piersi kurczaka
Sezamowe nuggetsy z piersi kurczaka

Sezamowe nuggetsy z piersi kurczaka

Drobne nuggetsy z piersi kurczaka smażone w sezamowej panierce. Soczyste mięso opanierowane w mące, rozmąconym jajku i białym sezamie zamiast bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Sezam na ciepło zyskuje bardzo przyjemny aromat, z wyczuwalną nieco orzechową nutą. Nuggetsy po usmażeniu otoczone są chrupiącą, skarmelizowaną skorupką. Ten przepis koniecznie musisz znać, zaraz obok nuggetsów pieczonych w płatkach kukurydzianych. Takie kurczaczki możesz zaserwować na obiad z frytkami i świeżą surówką, możesz też nadziać nimi wrapy z tortilli. Wpadł mi jeszcze pomysł na usmażenie nuggetsów w wersji mini i dodanie ich do sałatki, jako jeden ze składników. Spróbuję kolejnym razem przygotować taki przepis, pewnie pojawi się tutaj niebawem.

Nuggetsy drobiowe w panierce sezamowej

Nuggetsy drobiowe w panierce sezamowej

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: AzjatyckaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

340

kcal

Nuggetsy z piersi kurczaka smażone w sezamowej panierce. Soczyste kurczaczki z sezamem których musisz spróbować.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NUGGETSY W SEZAMIE
  • 2 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 1 1 jajko + 3 łyżki mleka

  • mąka pszenna

  • biały sezam

  • sól, pieprz, słodka papryka

  • olej rzepakowy do smażenia

  • DODATKI
  • pieczone łódeczki ziemniaczane

  • surówka


Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka oczyść z żyłek i ewentualnych kostek, po czym pokrój na niewielkie części. Każdą oprósz solą, pieprzem i słodką papryką, przyprawy wmasuj dłońmi w mięso.
  • Przygotuj 3 naczynia do panierowania: do jednego nasyp mąkę, w drugim rozkłóć jajko z mlekiem, do trzeciego nasyp biały sezam (będzie potrzebna około 1 szklanka sezamu do opanierowania wszystkich nuggetsów).
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Drobne kawałki kurczaka panieruj kolejno w mące, jajku z mlekiem i na końcu w sezamie. Nuggetsy smaż na rozgrzanej patelni, przez chwilę na większym ogniu by “zamknąć” mięso i tym samym zachować soczystość, po chwili zmniejsz ogień. Smaż po obu stronach uważając by nie przypalić sezamu, w innym wypadku zgorzknieje.
  • W międzyczasie w piekarniku upiecz mrożone łódeczki ziemniaczane. Do serwowania polecam jakąś świeżą surówkę, np. z tego przepisu na surówkę z kapusty pekińskiej i brzoskwini.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*