Rosół pieczony

Rosół pieczony

Inspiracje do przygotowania pieczonego rosołu krążyły w sieci już od kilku dobrych miesięcy. Wreszcie sama zdecydowałam się przygotować rosół w podobny sposób. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i totalnie mnie zaskoczył. To inny wymiar rosołu. Sami spójrzcie na poniższe zdjęcie i głęboki odcień rosołu. Zaznaczam że do przygotowania rosołu nie użyłam ani kostki rosołowej, ani wegety. Tak intensywne zabarwienie rosołu można uzyskać jedynie z wcześniej upieczonych składników. Jednocześnie smak rosołu jest o wiele smaczniejszy, wyrazisty, po prostu wyśmienity. Osobiście lubię rosół przygotowany według poniższych proporcji, wolę kiedy w rosole dominuje smak warzyw. Niektórzy wolą przygotowywać bulion na większej ilości mięsa, wedle uznania możesz włożyć do piekarnika większą porcję rosołową. Do uzyskania perfekcyjnego rosołu brakuje tylko ręcznie robionego, domowego makaronu. Może kolejnym razem spróbuję zrobić też taki domowy makaron jajeczny, z pewnością wtedy powstanie też taki przepis na blogu.

Rosół z pieczonego mięsa i warzyw

Rosół z pieczonego mięsa i warzyw

5 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

2

godz. 

40

min.
Kalorie

45

kcal

Wiralowy pieczony rosół. Rosół z pieczonego mięsa i warzyw. Inny wymiar rosołu. Sprawdź jak zrobić aromatyczny rosół bez kostki rosołowej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ROSÓŁ PIECZONY
  • kawałek porcji wołowej rosołowej

  • 2 2 duże skrzydełka z kurczaka

  • 3 3 marchewki

  • 1 1 pietruszka korzeniowa

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 1 1 cebula żółta

  • 3 gałązki 3 świeżej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka 1 suszonego lubczyku

  • 10 ziaren 10 czarnego pieprzu

  • 3 3 ziela angielskie

  • 3 3 liście laurowe

  • mielony pieprz i sól

  • PONADTO
  • makaron jajeczny typu nitki

  • świeżo posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj wołową porcję rosołową i skrzydełka z kurczaka (możesz użyć również innych części kurczaka, np. ćwiartki lub podudzi). Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Marchewkę, korzeń pietruszki, seler, pora oraz cebulę obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Włoszczyznę ułóż obok mięsa. Wszystko oprósz solą i pieprzem.Składniki na pieczony rosół
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 stopni (z włączoną opcją termoobiegu) i piecz przez 40 minut do zarumienienia.Pieczone warzywa i mięso na rosół
  • Składniki przełóż do gara. Możesz też zeskrobać resztki z naczynia lub papieru do pieczenia i również przełożyć do garnka. Dodaj świeżą natkę pietruszki, lubczyk, ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalej gorącą wodą do przykrycia składników. Gotuj przez 2 godziny.
  • Pod koniec dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Rosół podawaj z ugotowanym makaronem jajecznym, cząstkami pokrojonej marchewki i mięsa z rosołu oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.

Uwagi:

  • Osobiście lubię rosół z takich proporcji warzyw i mięsa. Lubię kiedy przeważają warzywa w rosole. Wedle uznania możesz dodać większą ilość mięsa rosołowego do przygotowania bulionu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*