Przepis | Strona główna | Dla dziecka | BLW przepisy | Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo - ziołowym

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym

Na obiadek zagościł u nas pstrąg tęczowy, nie byle jaki bo pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym i plasterkami cytryny. Mojej ponad rocznej córce ryba bardzo smakowała, jest wielką miłośniczką ryb i jeszcze się nie zdarzyło żeby odmówiła kiedykolwiek zjedzenia rybki. Przygotowując pstrąga dla małego dziecka należy pamiętać o pominięciu dodatku soli oraz o dokładnym przepatrzeniu mięsa pod kątem ości, zanim dziecko zacznie jeść. Pstrąg zawiera dużo bardzo drobnych ości, warto więc podzielić go dziecku na naprawdę małe kawałeczki i dokładnie przepatrzeć każdy z nich. Pstrąg jest rybą słodkowodną, jedną z tych które możemy podać dziecku w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Powinno się unikać podawania maluszkom, a nawet dzieciom ryb drapieżnych takich jak okoń, makrela królewska, tuńczyk, rekin, czy miecznik. Wymienione ryby gromadzą metale ciężkie i kumulują wiele szkodliwych substancji, które mogą być zagrożeniem dla maluszka.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo - ziołowym przepis BLW

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

170

kcal

Pieczony pstrąg tęczowy z aromatycznym masłem czosnkowo – ziołowym i plasterkami cytryny. Przepis idealny dla całej rodziny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 pstrągi tęczowe wypatroszone

  • 2 czubate łyżki 2 miękkiego masła

  • 2 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka 1 posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka 1 posiekanego koperku

  • szczypta soli*

  • 1 1 cytryna


Sposób przygotowania:

  • Oczyść rybę z łusek przejeżdżając nożem od ogona w kierunku głowy. Pstrąga umyj dokładnie chłodną wodą, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Osusz ręcznikiem papierowym.
  • Wzdłuż ryby wykonaj poprzeczne nacięcia ostrym nożem.
  • Miękkie masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, koperek i sól (dla maluszka pomiń dodatek soli) połącz widelcem. Część masełka włóż do środka ryby, pozostałą część nałóż w wykonane wcześniej nacięcia. Do środka zapakuj plasterki cytryny.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni przez 2 minut.
  • Pamiętaj żeby dokładnie przejrzeć mięso ryby i usunąć wszystkie ości, nim podasz dziecku. Pstrąg jest przepyszny, ale zawiera mnóstwo drobnych ości.

Uwagi:

  • * Dla małego dziecka koniecznie pomiń dodatek soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*