Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu
Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu

Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu

szczegóły

Porcje

4 porcje

Przygotowanie

20 minut

Gotowanie

70 minut

Kalorie

145 kcal / 100 g

Jeśli w domu zabrakło makaronu rosołowego lub jeśli najzwyczajniej chcesz spróbować zupy z innym dodatkiem. Z pomocą przychodzi lane ciasto, z którego chętnie korzystały nawet nasze prababcie. Domowy tłusty rosołek z kładzionymi kluskami jest prostym i smacznym daniem.

Chciałam też podsunąć pomysł na to jak szybciej gotować zupy. Mianowicie co jakiś czas robię zapas jarzyn i mięsa. Włoszczyznę obieram ze skórki, kroję tak jak do zupy. Przekładam do woreczków na mrożonki i mrożę już takie gotowe porcje rosołowe jarzyn. Później chcąc przygotować zupę, wsypuję jedynie do wody zawartość takiego woreczka z różnymi warzywami oraz mięso. To znacznie ułatwia i przyspiesza gotowanie zupy, ale też oszczędza nasz czas. Lepiej obrać i pokroić więcej warzyw jednorazowo, zrobić to raz i porządnie. Niż za każdym razem bałaganić chcąc ugotować zupę. Gwarantuję że zupa z mrożonych jarzyn smakuje tak samo dobrze i zachowuje wszelkie wartości odżywcze.

Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

145

kcal

Rosół z kluseczkami z lanego ciasta to stary babciny sposób na pyszny i sycący bulion. Lane ciasto jest bardzo delikatne i z powodzeniem zastępuje makaron.

Składniki:

  • 3 skrzydełka kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 cebula

  • Kawałek korzenia selera

  • Kawałek pora

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 1 kostka rosołowa

  • Sól, wegeta i świeżo zmielony pieprz

  • LANE CIASTO
  • 1 jajko

  • 1 łyżki mąki pszennej

  • 1 g gęstej śmietany


Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy na małym gazie 30 minut.
  • Oczyszczamy rosół z powstałych szumowin. Dodajemy pokrojone jarzyny i gotujemy 40 minut. Pod sam koniec dodajemy kostkę rosołową oraz doprawiamy do smaku.
  • Kluseczki z lanego ciasta: jajko roztrzepać z mąką i śmietanką do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Z rosołu wyjmujemy wszystkie warzywa oraz mięso, pozostawiając jedynie bulion.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Obrać mięso ze skrzydełek i ułożyć na talerzu. Pokroić marchewkę gotowaną w rosole.
  • Rosół doprowadzić do wysokiej temperatury i ciężką strużką wlewać ciasto na kluski.
  • Całość zalać bulionem.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*