szczegóły
4 porcje
20 minut
70 minut
145 kcal / 100 g
Jeśli w domu zabrakło makaronu rosołowego lub jeśli najzwyczajniej chcesz spróbować zupy z innym dodatkiem. Z pomocą przychodzi lane ciasto, z którego chętnie korzystały nawet nasze prababcie. Domowy tłusty rosołek z kładzionymi kluskami jest prostym i smacznym daniem.
Chciałam też podsunąć pomysł na to jak szybciej gotować zupy. Mianowicie co jakiś czas robię zapas jarzyn i mięsa. Włoszczyznę obieram ze skórki, kroję tak jak do zupy. Przekładam do woreczków na mrożonki i mrożę już takie gotowe porcje rosołowe jarzyn. Później chcąc przygotować zupę, wsypuję jedynie do wody zawartość takiego woreczka z różnymi warzywami oraz mięso. To znacznie ułatwia i przyspiesza gotowanie zupy, ale też oszczędza nasz czas. Lepiej obrać i pokroić więcej warzyw jednorazowo, zrobić to raz i porządnie. Niż za każdym razem bałaganić chcąc ugotować zupę. Gwarantuję że zupa z mrożonych jarzyn smakuje tak samo dobrze i zachowuje wszelkie wartości odżywcze.