Strona główna » Wiosenna lekka sałatka z kalafiorem
Wiosenna lekka sałatka z kalafiorem

Wiosenna lekka sałatka z kalafiorem

Sałatka zupełnie inna, niż tradycyjna jarzynowa. Lekka, wiosenna, lekko chrupiąca za sprawą różyczek kalafiora. Sałatkę z kalafiorem można zaserwować podczas wielkanocnego śniadania, ale nie tylko.

Bardzo smaczna kompozycja składników. Sałatkę możemy ułożyć warstwowo, w przezroczystej misce, dzięki czemu będzie ozdobą stołu.

Wiosenna lekka sałatka z kalafiorem

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Wiosenna sałatka bez sałaty. Chrupiący kalafior, zielona papryka, groszek i feta. Lekka sałatka z sosem na bazie jogurtu naturalnego i szczypiorku.

Składniki:

  • 1 niewielki kalafior

  • 6 jaj swojskich, ściółkowych

  • 1 żółta papryka

  • 150 g groszku ekstra-drobnego (puszka) po odsączeniu

  • 100 g cebulki perłowej, marynowanej

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 200 g sera Favita sałatkowo – kanapkowego (nazywanego fetą, choć nią nie jest)

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 50 ml mleka

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania). Po ugotowaniu obrać ze skorupek i pokroić w plasterki.
  • Kalafiora podzielić na drobne różyczki. Następnie wrzucić do wrzątku na nie dłużej niż 3 minuty. Kalafior powinien pozostać jędrny i twardy, nie należy go rozgotowywać ponieważ straci chrupkość. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Żółtą paprykę pokroić na drobne paski. Ser typu feta pokroić w kostkę.
  • Przygotować sos jogurtowy ze szczypiorkiem. W tym celu jogurt naturalny, majonez i mleko należy dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy trzepaczki . Dodać sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekany szczypiorek.
  • Poszczególne składniki ułożyć warstwowo w transparentnej misie sałatkowej. Każdą z poszczególnych warstw, polać sosem szczypiorkowym. Można też wymieszać przed podaniem. Bon Appétit!

Uwagi:

  • Moje warstwy tej sałatki, każdorazowo mają różne kombinacje. Poniżej przedstawię jedną z propozycji ułożenia:
  • Na spodzie układam wszystkie różyczki kalafiora, następnie warstwa cebulki srebrzystej, którą polewam odrobiną sosu szczypiorkowego. Następnie warstwa sera feta oraz żółtej papryki i znów odrobina sosu. Warstwa jajek i znowu sos jogurtowo – szczypiorkowy. Na samej górze dekoracyjno – reprezentacyjna warstwa zielonego groszku.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Wreszcie jakaś inna sałatka, coś innego niż jarzynowa i porowa.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*