Sałatka zupełnie inna, niż tradycyjna jarzynowa. Lekka, wiosenna, lekko chrupiąca za sprawą różyczek kalafiora. Sałatkę z kalafiorem można zaserwować podczas wielkanocnego śniadania, ale nie tylko.
Bardzo smaczna kompozycja składników. Sałatkę możemy ułożyć warstwowo, w przezroczystej misce, dzięki czemu będzie ozdobą stołu.
Wiosenna lekka sałatka z kalafiorem
6
porcje30
min.5
min.210
kcalWiosenna sałatka bez sałaty. Chrupiący kalafior, zielona papryka, groszek i feta. Lekka sałatka z sosem na bazie jogurtu naturalnego i szczypiorku.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 niewielki kalafior
6 6 jaj swojskich, ściółkowych
1 1 żółta papryka
150 g 150 groszku ekstra-drobnego (puszka) po odsączeniu
100 g 100 cebulki perłowej, marynowanej
1 1 pęczek szczypiorku
200 g 200 sera Favita sałatkowo – kanapkowego (nazywanego fetą, choć nią nie jest)
1 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 łyżki 3 majonezu
50 ml 50 mleka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania). Po ugotowaniu obrać ze skorupek i pokroić w plasterki.
- Kalafiora podzielić na drobne różyczki. Następnie wrzucić do wrzątku na nie dłużej niż 3 minuty. Kalafior powinien pozostać jędrny i twardy, nie należy go rozgotowywać ponieważ straci chrupkość. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Żółtą paprykę pokroić na drobne paski. Ser typu feta pokroić w kostkę.
- Przygotować sos jogurtowy ze szczypiorkiem. W tym celu jogurt naturalny, majonez i mleko należy dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy trzepaczki . Dodać sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekany szczypiorek.
- Poszczególne składniki ułożyć warstwowo w transparentnej misie sałatkowej. Każdą z poszczególnych warstw, polać sosem szczypiorkowym. Można też wymieszać przed podaniem. Bon Appétit!
Uwagi:
- Moje warstwy tej sałatki, każdorazowo mają różne kombinacje. Poniżej przedstawię jedną z propozycji ułożenia:
- Na spodzie układam wszystkie różyczki kalafiora, następnie warstwa cebulki srebrzystej, którą polewam odrobiną sosu szczypiorkowego. Następnie warstwa sera feta oraz żółtej papryki i znów odrobina sosu. Warstwa jajek i znowu sos jogurtowo – szczypiorkowy. Na samej górze dekoracyjno – reprezentacyjna warstwa zielonego groszku.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Wreszcie jakaś inna sałatka, coś innego niż jarzynowa i porowa.