Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Sałatka makaronowa z pomidorowym pesto
Sałatka makaronowa z pomidorowym pesto

Sałatka makaronowa z pomidorowym pesto

Przepyszna, wyjątkowa i mało znana sałatka makaronowa z kurczakiem i sosem z czerwonego pesto z suszonych pomidorów. Sałatka przepięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Do sałatki potrzebujesz drobnych kawałków aromatycznego kurczaka marynowanego w przyprawie paprykowej, czerwonego pesto z suszonych pomidorów, świeżego pomidora i papryki, suszonych pomidorów oraz uprażonych orzeszków piniowych i słonecznika łuskanego. Osobiście uwielbiam suszone pomidory, ta sałatka będzie dobrym wyborem dla miłośników pomidorów. Sałatka świetnie sprawdzi się na przyjęciach okolicznościowych, a także od święta. Jestem pewna że goście nigdy wcześniej nie mieli okazji spróbować takiej sałatki, sama nigdy u nikogo się z nią nie spotkałam. Do sałatki możesz także dodać rukolę, jednak warto to zrobić dopiero przed samym jedzeniem sałatki. Delikatnie listki rukoli szybką więdną, przez co wyglądają nieestetycznie,

Sałatka makaronowa z sosem pesto z suszonych pomidorów

Sałatka makaronowa z sosem pesto z suszonych pomidorów

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Sałatka makaronowa z czerwonym pesto z suszonych pomidorów i kurczakiem. Mało znany przepis na sałatkę makaronową.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 180 g 180 makaronu kokardki

  • 1 słoik 1 suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni

  • 1 słoiczek 1 czerwonego pesto z suszonych pomidorów

  • 1 1 duży pomidor malinowy

  • 1 1 niewielka czerwona papryka

  • 50 g 50 orzeszków pinii

  • 30 g 30 słonecznika łuskanego

  • 3 3 niewielkie filety z piersi kurczaka

  • 3 łyżeczki 3 oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej, wędzonej papryki

  • 1/3 łyżeczki 1/3 ostrej papryki

Sposób przygotowania:

  • Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę, posyp 3 rodzajami papryki i polej olejem rzepakowym. Wszystko razem wymieszaj i pozostaw w marynacie w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) na co najmniej 1 godzinę. Następnie kawałki kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu, jeśli taki zgromadził się na patelni.
  • Makaron ugotuj al dente w lekko posolonym wrzątku. Przestudź lekko, postaraj się żeby kokardki makaronu nie posklejały się.
  • Świeżego pomidora, paprykę oraz suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Nie wyrzucaj pestek dyni ze słoiczka z suszonymi pomidorami, wykorzystasz je do sałatki.
  • Na suchej patelni upraż przez chwilę orzeszki piniowe i słonecznik. Powinny delikatnie się zrumienić i nabrać chrupkości.
  • Wszystkie przygotowane składniki przełóż do dużej miski. Dodaj czerwone pesto z suszonych pomidorów i wymieszaj. Opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem, wszystko zależy od smaku pesto.

Uwagi:

  • Do sałatki możesz też dodać rukolę. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed jedzeniem, delikatne listki rukoli szybką więdną.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*