Muszle makaronowe z sosem bolońskim

Muszle makaronowe z sosem bolońskim

Te muszle chciałam przygotować na obiad już od 2 miesięcy, jednak nie mogłam nigdzie znaleźć makaronu w kształcie tak dużych muszli. Wreszcie udało się kupić mi włoskie makaronowe muszelki w Carrefour, makaron jest bardzo dobrej jakości, jest sztywny i nie rozgotowuje się na papkę, dzięki czemu łatwo można nadziać go sosem. Do przepisu zainspirowały mnie nasze ostatnie wakacje na Krecie, gdzie codziennie na obiad był podobny makaron do wyboru. Według mnie bardzo apetycznie do wygląda, mimo że podobny przepis można przygotować z wykorzystaniem płatów makaronu do lasagne. Przepis przygotowałam z myślą o mojej nieco ponad rocznej córce, sama nie dodawałam soli do jego przygotowania. My z mężem jemy również bez dodatku soli, przyzwyczailiśmy się do tego odkąd rozszerzamy dietę córki. Ponadto użyłam sera żółtego zamiast parmezanu, parmezan jest serem dojrzewającym z mleka niepasteryzowanego, a te nie są zalecane w diecie niemowląt. Jeśli chcesz zobaczyć propozycję talerzyka obiadowego z wykorzystaniem poniższego przepisu, na samym dole znajdziesz talerzyk obiadowy mojej córki.

Muszle makaronowe zapiekane z sosem bolońskim przepis BLW

Muszle makaronowe zapiekane z sosem bolońskim przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

3

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

150

kcal

Duże muszle makaronowe zapiekane z sosem bolońskim, pod chmurką kremowego beszamelu. Pomysł na obiad makaronowy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SOS BOLOŃSKI
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 mała cebula

  • 2 małe ząbki czosnku

  • 300 g pomidorów z puszki

  • 1/2 słodkiej papryki

  • 1/2 wędzonej papryki

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • sól*

  • 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • SOS BESZAMELOWY
  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 500 ml ciepłego mleka

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

  • sól*

  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • około 200 g dużych muszli makaronowych

  • 50 g tartego żółtego sera


Sposób przygotowania:

  • SOS BOLOŃSKI
  • Na odrobinie oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, rozdrobnij i usmaż do całkowitego ścięcia.
  • Dodaj pomidory z puszki i duś 20 minut aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec dopraw słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem.
  • BESZAMEL
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Podgrzewaj minutę aż oba składniki się połączą. Dodaj mleko, podgrzewaj aż sos się zagęści, mieszaj często rózgą kuchenną. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
  • MUSZLE MAKARONOWE
  • Muszle makaronowe ugotuj we wrzątku al dente. Muszle nie mogą się rozgotować, lepiej żeby były nieco twarde i zmiękły podczas pieczenia w piekarniku.
  • Połowę sosu beszamelowego przelej do formy żaroodpornej. Poukładaj ugotowane muszle, każdą nadziej sosem bolońskim. Na wierzch wylej resztę sosu beszamelowego. Posyp tartym żółtym serem.
  • Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

  • *Jeśli przygotowujesz obiad dla maluszka poniżej 3 roku życia, najlepiej pomiń sól.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Oprósz muszli makaronowych podałam również sałatkę z pomidora bez skóry z odrobiną oleju lnianego oraz barszcz ukraiński zabielany śmietaną.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*