Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka z arbuzem, ogórkiem i fetą
Sałatka z arbuzem, ogórkiem i fetą

Sałatka z arbuzem, ogórkiem i fetą

Sałatka arbuzowa która jest ratunkiem w upalny dzień. Jak wiadomo w trakcie upałów niekoniecznie dopisuje nam apetyt, a ciężkie dania to ostatnie o czym myślimy chcąc coś zjeść. Ta sałatka to ideał! Nawodni, ochłodzi i nie sprawi że poczujesz się ciężko. W dodatku tak przepięknie wygląda na talerzu. Słodki arbuz i słona feta to połączenie które zawsze się sprawdza. Jeśli jesteś miłośnikiem podobnych połączeń smakowych, spróbuj też koniecznie koreczków z arbuzem, fetą i oliwkami.

Wytrawna sałatka z arbuzem

Wytrawna sałatka z arbuzem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

140

kcal

Orzeźwiająco nawadniająca sałatka MUST HAVE na upalny dzień. Wytrawna sałatka ze schłodzonym arbuzem, ogórkiem i grecką fetą.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1/4 1/4 schłodzonego arbuza bezpestkowego

  • 1 1 ogórek długi

  • 100 g 100 prawdziwej greckiej fety

  • kilka listków świeżej mięty

  • 3 łyżki 3 soku cytrynowego

  • 1 łyżeczka 1 płynnego miodu


Sposób przygotowania:

  • Przed przygotowaniem sałatki składniki mocno schłodź w lodówce – w szczególności arbuza i ogórka.
  • Dojrzały, czerwony miąższ arbuza odetnij bez skórki, usuń pestki jeśli takowe posiada. Arbuza i ogórka bez obierania skórki pokrój w niewielką, równą kostkę podobnej wielkości.
  • Grecką fetą odsącz z ewentualne zalewy i również pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki przełóż do misy sałatkowej, udekoruj listkami świeżej mięty. Na koniec skrop dressingiem powstałym z połączenia soku cytrynowego i miodu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*