Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka z brokułami, papryką i czerwoną fasolą
Sałatka z brokułami, papryką i czerwoną fasolą

Sałatka z brokułami, papryką i czerwoną fasolą

Jak w każdą sobotę chcę by śniadanie było wyjątkowe, byśmy wyjątkowo rozpoczęli wolny weekend. Nic nie jest w stanie lepiej umilić nam poranka, niż przepyszne śniadanie. Żeby tradycji stało się za dość, jak co weekend przygotuję śniadaniową sałatkę, oczywiście za każdym razem staram się przygotować coś nowego. W sałatce znalazły się same przepyszne warzywa oraz jogurtowo – majonezowy sos. Warto dodać jogurt, żeby zmniejszyć nieco wartość kaloryczną sosu i czuć się lżej po zjedzeniu śniadania. Sałatka wyszła przepyszna, zjedliśmy ją z kromkami świeżego pieczywa po które mąż pojechał specjalnie z rana do pobliskiej piekarni.

Sałatka makaronowa z brokułem i fasolką z puszki

Sałatka makaronowa z brokułem i fasolką z puszki

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

190

kcal

Szybka sałatka z makaronem, różyczkami brokuła, papryką i czerwoną fasolką z puszki. Pyszne połączenie tęczy smaków.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 większy brokuł

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 pęczek 1 natki pietruszki

  • 1 puszka 1 czerwonej fasoli

  • 200 g 200 makaronu świderki

  • 2 łyżki 2 majonezu

  • 2 czubate łyżki 2 jogurtu typu greckiego

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Brokuła podziel na drobne różyczki. W garnku zagotuj 1 litr wody z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek wrzuć brokuły i gotuj 5 minut, wyłów za pomocą łyżki cedzakowej i wystudź.
  • W tej samej gotującej się wodzie po brokułach ugotuj makaron, długość gotowania dopasuj do zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu. Makaron odcedź na durszlaku i przelej chłodną wodą.
  • Czerwoną fasolkę przepłukaj bieżącą wodą. Czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki poszatkuj drobno.
  • Wszystkie przygotowane dotychczas składniki przełóż do dużej miski. Dodaj majonez, jogurt grecki oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie, wstaw do lodówki na około 1 godzinę dla wydobycia lepszego smaku sałatki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*