Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem

Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem

Sałatka brokułowa z zaledwie kilku składników. Mimo pozornie ubogiego składu, zachwyca smakiem i chrupkością za sprawą prażonych nasion słonecznika.

To moja druga ulubiona sałatka brokułowa, razem z makaronową sałatką brokułową z szynką i serem. W dodatku zawsze cieszy się zainteresowaniem i powodzeniem wśród innych domowników czy gości. Sprawdzona i przetestowana przeze mnie wielokrotnie, dlatego szczerze polecam.

Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem

Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem

5.0 z 29 głosów
Danie: SałatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwa
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

7

min.
Kalorie

135

kcal

Szybka ale jakże pyszna sałatka brokułowa z prażonymi chrupiącymi ziarnami słonecznika. Cieszy się powodzeniem wśród domowników i gości.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 większy brokół

  • 150 g sera feta Favita

  • 50 g łuskanych nasion słonecznika

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Różę brokuła podzielić na małe kawałeczki. Poodcinać też jak najwięcej łodyżek, tak by pozostała prawie sama część kwiatów. Kawałki brokuła włożyć do garnka z gotującą się i gotować przez 7 minut. Wody nie solić. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą (dzięki temu brokuł będzie chrupiący).
  • Łuskany słonecznik uprażyć na patelni, bez tłuszczu. Kilka minut do lekkiego przyrumienienia i chrupkości. Nasiona słonecznika łatwo się przypalają, więc pilnować i mieszać co chwilę. Pozostawić do ostudzenia.
  • Sos delikatnie czosnkowy: majonez, jogurt typu greckiego i mleko wymieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić pieprzem i dokładnie połączyć do uzyskania gładkiej konsystencji. Sosu nie solić, ponieważ feta zawarta w sałatce jest już wystarczająco słona.
  • Wszystkie składniki sałatki zalać sosem i przemieszać. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce.

Uwagi:

  • Mam jeszcze pewną ciekawostkę: brokuł to w rzeczywistości odmiana kapusty szparagowej. Warzywo kapustowate i najprawdopodobniej przodek kalafiora. Kwiatostan brokuła to róża składającą się z mniejszych pączków kwiatowych.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Bardzo wciągająca smakiem sałatka

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*