Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka z burakiem i jabłkiem na kanapkę
Sałatka z burakiem i jabłkiem na kanapkę

Sałatka z burakiem i jabłkiem na kanapkę

Błyskawiczna sałatka z gotowanego buraka i świeżego, chrupiącego jabłka. Sałatka z sosem śmietanowo – majonezowym, lekko słodka, u nas nakładamy ją na kanapki i śniadanie gotowe. Bardzo lubię to soczyste połączenie z dodatkiem soczystego jabłka. Sałatka ma przecudny kolor, jak na czerwone buraczki przystało.

Sałatka z czerwonych buraczków z jabłkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Proste
Ilość

1

miseczka
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

180

kcal

Słodka sałatka z gotowanych buraczków i jabłka. Przygotujesz ją migiem. Sałatka buraczkowo – jabłkowa na kanapkę.

Składniki:

  • 5 ugotowanych buraków

  • 1 czerwona cebula

  • 2 twarde jabłka

  • 1 cytryna

  • 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 150 g majonezu Kielecki

  • sól i grubo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Do przepisu najlepiej skorzystaj z gotowych gotowanych buraczków pakowanych hermetycznie. Jeśli jednak używasz świeżych buraków, ugotuj je najpierw bez obierania skórki przez 30 minut aż zmiękną nieco, po czym wystudź u obierz skórkę. Buraczki pokrój w równą kostkę średniej wielkości.
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę podobnej wielkości. Czerwoną cebulę poszatkuj nożem.
  • Wszystko razem przełóż do jednej misy. Dodaj sok z cytryny, śmietanę, majonez oraz przyprawy. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 3 godziny, aż smaki się przegryzą.

Uwagi:

  • Sałatka jest przepyszna, słodko – słona. Możesz nałożyć ją na kanapkę lub zaserwować jako dodatek do innych dań.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*