Dojrzały w słońcu melon cantaloupe i suszona na wietrze szynka Prosciutto Di Parma to unikatowa kompozycja doceniana przez podniebienia smakoszy z całej Europy. Przekąska melonowa z prosciutto może być przygotowana na rozmaite sposoby. Melona można pokroić w księżyce i owinąć plastrami szynki, można przygotować to połączenie w formie koreczków lub na podobieństwo carpaccio. Oczywiście można również stworzyć melonowo parmeńską sałatkę, na którą przepis znajdziesz poniżej. Świeże liście młodych sałat, słodki melon, słonawa potargana szynka prosciutto i długodojrzewający ser owczy, skąpane w sosie balsamiczno – ziołowym. Tej sałatki na długo nie zapomnisz ani Ty, ani osoby które nią poczęstujesz.
Kluczową rolę w sałatce odgrywa ser długodojrzewający, który dodaje cudownego smaku umami. Jeśli chcesz by sałatka była kompletna, koniecznie dodaj niewielką ilość sera typu parmezan, sera długodojrzewającego koziego lub owczego. Osobiście ostatnio pokochałam od pierwszego wejrzenia smak sera owczego z polskiego sklepu Prawdziwe Jedzenie. Te sery uważam za coś obłędnego w smaku oraz w składzie. Ciężko znaleźć wśród innych polskich produktów tak dobry jakościowo ser. Śmiem nawet śmiało stwierdzić że w Polsce żaden inny ser nie jest wyprodukowany z tak dobrego mleka owczego jednocześnie pod takim rygorem jakości produkcji. Proces powstania sera owczego do Romana Kluski jest całkowicie naturalny, mleko owcze nie podlega pasteryzacji. Każda partia sera powstaje codziennie z innego mleka, w związku z czym każdy ser zyskuje odmienne, niepowtarzalne walory smakowe, dokładnie takie jakie danego dnia podarowała natura. Lista składników klasycznego sera owczego jest bardzo krótka, wśród składników znajdują się jedynie: surowe mleko owcze, podpuszczka, sól oraz żywe kultury bakterii – czy to nie jest niezwykłe? Jak sama nazwa serów wskazuje są to sery długodojrzewające, czas dojrzewania niektórych serów wynosi nawet 3 lata. Ponadto ze względu na wysoką czystość starannie wyselekcjonowanego mleka używanego do produkcji, sery mają długą przydatność do spożycia. Należy też podkreślić że główni bohaterowie którym zawdzięczamy te pyszne sery, czyli owce, żyją w sprzyjających warunkach, w skali świata zostały im stworzone jedne z najlepszych warunków bytowych. Żadna spośród owiec w hodowli nie otrzymała nigdy antybiotyku ani hormonów, natomiast pasze którymi karmione są owce produkowane są przez samych właścicieli, gdyż chcą mieć pewność co do jakości owczego pożywienia.