Pizza Prosciutto e fungi to rodzaj pizzy włoskiej, którą charakteryzuje prosty skład. Jak sama nazwa wskazuje składa się z sosu pomidorowego, mozzarelli oraz szynki i pomidorów. Jeśli chodzi o szynkę jest w tej kwestii pewny wybór. Można zamówić tą pizzę w dwóch wariantach z szynką gotowaną lub szynką surową, którą umieszcza się na samej górze pizzy tuż po jej upieczeniu.
Pizza Prosciutto e Funghi
4
porcje1
godz.30
min.15
min.280
kcalPrzedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę prosciutto e funghi do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- Na ciasto na pizzę
250 g 250 mąki pszennej
7 g 7 drożdży instant
150 ml 150 letniej wody
1/2 łyżeczki 1/2 cukru
1 łyżeczka 1 soli
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
- Pomidorowy sos do pizzy
250 ml 250 passaty pomidorowej
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
1 ząbek 1 czosnku
1 łyżeczka 1 suszonego oregano
1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru
- Dodatki do pizzy prosciutto e funghi
60 g 60 prosciutto cotto lub innej gotowanej szynki pokrojonej w cienkie plastry
3 3 średnie pieczarki pokrojone w cienkie plastry
150 g 150 sera mozzarella (starty na grubym tarle)
czerwona słodka papryka i czarne oliwki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pizze
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
- Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
- Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
- Pomidorowy sos do pizzy
- Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
- Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
Wykonanie pizzy prosciutto e funghi- Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
- Na cieście rozsyp równomiernie startą mozzarellę.
- Prosciutto cotto lub inną gotowaną szynkę pokrój w bardzo cienkie plasterki (chociaż zazwyczaj w Polsce jest już w plasterkach). Plasterki pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. rozłóż równomiernie na pizzy.
- Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż równomiernie na pizzy.
- Pizzę możesz udekorować także czarnymi oliwkami bądź też czerwoną słodką papryką.
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200C. Włóż pizzę i piecz ją około 15 mi9nut pod koniec kontrolując stopień zarumienienia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pizza Funghi. Włoski przepisPizza Parigina. Pizza z szynką parmeńską
Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska
Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem
Pizza Quattro Stagioni. Cztery pory
Pizza Margherita. Najprostsza pizza