Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Prosciutto e funghi. Przepis
Pizza Prosciutto e funghi. Przepis

Pizza Prosciutto e funghi. Przepis

Pizza Prosciutto e fungi to rodzaj pizzy włoskiej, którą charakteryzuje prosty skład. Jak sama nazwa wskazuje składa się z sosu pomidorowego, mozzarelli oraz szynki i pomidorów. Jeśli chodzi o szynkę jest w tej kwestii pewny wybór. Można zamówić tą pizzę w dwóch wariantach z szynką gotowaną lub szynką surową, którą umieszcza się na samej górze pizzy tuż po jej upieczeniu.

Pizza Prosciutto e Funghi

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

280

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę prosciutto e funghi do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy prosciutto e funghi
  • 60 g 60 prosciutto cotto lub innej gotowanej szynki pokrojonej w cienkie plastry

  • 3 3 średnie pieczarki pokrojone w cienkie plastry

  • 150 g 150 sera mozzarella (starty na grubym tarle)

  • czerwona słodka papryka i czarne oliwki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.

  • Wykonanie pizzy prosciutto e funghi
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Na cieście rozsyp równomiernie startą mozzarellę.
  • Prosciutto cotto lub inną gotowaną szynkę pokrój w bardzo cienkie plasterki (chociaż zazwyczaj w Polsce jest już w plasterkach). Plasterki pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. rozłóż równomiernie na pizzy.
  • Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż równomiernie na pizzy.
  • Pizzę możesz udekorować także czarnymi oliwkami bądź też czerwoną słodką papryką.
  • Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200C. Włóż pizzę i piecz ją około 15 mi9nut pod koniec kontrolując stopień zarumienienia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*