Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

Sernik z wiaderka, mój ulubiony sernik na zimno. Przygotowałam go na miękkim pieczonym biszkopcie, jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, możesz zastąpić go gotowymi okrągłymi biszkoptami. Sernik jest kremowy, za sprawą dodatku masła i kremówki. Galaretka z zatopionymi apetycznie świeżymi owocami lata to sprawdzony sposób na dekorację sernika. Taki wierzch sernika to jedna z najpiękniejszych aranżacji tego ciasta, zawsze prezentuje się zjawiskowo. W sezonie zimowym możesz sięgnąć po mrożone owoce, będą z pewnością smaczniejsze od tych sklepowych, jednak w środku lata użyj koniecznie świeżych. U nas ten deser rozchodzi się zawsze jak ciepłe bułeczki, dlatego koniecznie wypróbuj ten sprawdzony sposób na idealny sernik z twarogu z wiaderka – bez mielenia sera i bez bałaganu. U mnie najlepiej sprawdza się twarożek kanapkowo – sernikowy Mój Ulubiony z Wielunia, jest gęsty i zbity, bez zbędnego nadmiaru wody który często można znaleźć w innych serach z wiaderka. Twarożek ze Spółdzielni Dostawców Mleka z Wielunia ma wiele uniwersalnych zastosowań, posłuży zarówno do przygotowania deserów i wypieków, past i sosów.

Sernik z twarogu sernikowego z wiaderka

Sernik z twarogu sernikowego z wiaderka

5 z 1 głos
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kcal

170

kcal

Sernik z wiaderka na biszkoptowym spodzie, z galaretką i świeżymi owocami. Tym przepisem przywołujemy lato.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BISZKOPTOWY SPÓD
  • 3 3 duże jajka

  • szczypta soli

  • 3 łyżeczki 3 tradycyjnego cukru

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • SERNIK Z WIADERKA
  • 200 g 200 miękkiego masła

  • 3 łyżki 3 cukru pudru

  • 1 kg 1 twarogu z wiaderka (polecam Mój Ulubiony z Wielunia)

  • 300 ml 300 śmietanki kremówki 30 %

  • 3 łyżki 3 żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • GALARETKA Z OWOCAMI
  • 150 g 150 słodkich malin

  • 150 g 150 borówek amerykańskich

  • 300 g 300 truskawek

  • 1 opakowanie 1 galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT
  • Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Starannie oddziel białka od żółtek. Na początku ubij same białka z dodatkiem soli, na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo po łyżeczce cukru i po 1 żółtku. Do dobrze ubitego koglu moglu bez kryształków cukru, dodaj olej i zmiksuj krótko, następnie dodaj przesianą mąkę i zmiksuj jedynie do połączenia.
  • Masę biszkoptową wylej na blaszkę o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia, wygładź powierzchnię masy. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 170 stopni, grzanie góra dół bez termoobiegu. Piecz przez 20 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • SERNIK Z WIADERKA
  • Żelatynę wsyp do miseczki i zalej niewielką ilością chłodnej wody, jedynie do przykrycia proszku. Odstaw na 10 do napęcznienia.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodaj w 3 turach twaróg sernikowy i słodką śmietankę. Napęczniałą żelatynę podgrzej kilkanaście sekund w mikrofali, musi się rozpuścić ale nie może się zagotować, inaczej straci swoje właściwości żelujące. Płynną żelatynę wlej do masy serowej i zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
  • Masę twarogową przełóż na chłodny biszkopt. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzin do stężenia.
  • GALARETKA Z OWOCAMI
  • Zagotuj 400 ml wody, wrzątek zdejmij z ognia i od razu w gorącej wodzie rozpuść opakowanie wiśniowej galaretki (może być też inna czerwona galaretka, truskawkowa lub poziomkowa). Dobrze wymieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia i pozostaw do wystudzenia, następnie do lekkiego zagęszczenia w lodówce.
  • Wszystkie owoce przesyp na durszlak, opłukaj chłodną wodą, po czym osusz na ręczniku papierowym. Truskawki dodatkowo oczyść z szypułek i pokrój w mniejsze cząstki. Owoce wyłóż na stężały twaróg.
  • Na wierzch wylej zgęstniałą galaretkę (jeśli w lodówce stężała zbyt mocno, podgrzej ją przez chwilę na palniku). Sernik okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny.

Uwagi:

  • Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie sernika, pieczony biszkopt możesz zastąpić gotowymi okrągłymi biszkopcikami. Po prostu wyłóż nimi spód blaszki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*