Skarby natury. Bazylia czerwona. Zastosowanie

Skarby natury. Bazylia czerwona. Zastosowanie

Aromatyczna przyprawa nieco różniąca się od klasycznej odmiany. Bazylia czerwona od lat zdobywa coraz większą popularność, także w polskiej kuchni. Nie tylko oferuje swój delikatny zapach nadający potrawom lekkości, ale i pięknie prezentuje się między zielenią sałat z dodatkiem świeżych ogórków, pomidorków koktajlowych i mozzarelli.

Dzięki łatwej dostępności nasion i prostych zasadach uprawy, tę świeżą przyprawę możesz mieć pod ręką przez cały rok. Zacznijmy od podstaw, uprawa bazylii czerwonej rozpoczyna się od wysiania nasion — można to robić zarówno do doniczek już w marcu, jak i prosto do gruntu, jednak dopiero gdy temperatura nie będzie spadała znacznie poniżej osiemnastu stopni Celsjusza. Zazwyczaj ma to miejsce w maju.

Przygotowane w doniczkach sadzonki można także wysadzić do ogrodu, dzięki temu łatwiej się ukorzenią i osiągną większe rozmiary. Świeże liście można stosować przez cały okres wegetacji bazylii, jednak jeżeli planujesz przygotować zapasy w formie liści suszonych, zbiór należy przeprowadzić między lipcem a wrześniem. Aby roślina prawidłowo się krzewiła, warto zrywać zawiązujące się na końcówkach kwiatostany, co doprowadzi do powstania większej ilości liści.

Bazylia czerwona to roślina jednoroczna, dlatego po zakończeniu zbiorów trzeba usunąć martwe pozostałości roślin. Jaki jest zastosowanie bazylii czerwonej? Jej delikatny, świeży aromat sprawia, że jest ona idealną przyprawą do wiosenno-letnich sałatek lub tradycyjnie przygotowanego twarogu z rzodkiewką. Ciemne, purpurowe liście mogą być jadalną ozdobą deserów na zimno. Warto dodać, że coraz częściej bazylia jest wykorzystywana do nadawania aromatu kremom do ciast.

Suszone ziele bywa dodawane do zapiekanek, potraw mięsnych oraz ryb nadając im łagodnego smaku. Stosowane jest również w celach leczniczych, ponieważ skutecznie łagodzi kaszel i zapalenie dróg moczowych. Te i wiele innych cech sprawia, że doniczkę z tą rośliną powinieneś mieć zawsze pod ręką, aby korzystać z jej przyjemnego aromatu.

Bazylia czerwona świetnie nadaje się także aby przygotować unikatowe proste pesto!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*