Strona główna » Skarby natury. Majeranek. Uprawa i zastosowanie
Skarby natury. Majeranek i jego właściwości

Skarby natury. Majeranek. Uprawa i zastosowanie

Jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni o klasycznym, choć odrobinę niepozornym wyglądzie. Majeranek to roślina jednoroczna, która doskonale sprawdza się zarówno do dań mięsnych, jak i lekkich sałatek, sosów i zup. Uprawa majeranku jest bardzo prosta i sprowadza się do przestrzegania kilku podstawowych zasad.

Najlepszy termin na wysiew do doniczek to marzec, kiedy wiosenne słońce powoli przynosi upragnione ocieplenie. Dzięki niemu roślina po wykiełkowaniu otrzyma odpowiednią ilość światła do przeprowadzania efektywnej fotosyntezy. Nasiona siejemy na głębokość około pół centymetra i delikatnie przysypujemy glebą.

Przygotowane wiosną sadzonki nadają się do wysadzenia na miejsce stałe już w maju, przy czym należy zachować między nimi odległość nie mniejszą niż czterdzieści centymetrów. Roślina silnie się rozrasta i wymaga sporo miejsca. Najlepiej udaje się na stanowiskach słonecznych z przepuszczalną, żyzną glebą.

Zbiór ziela przeprowadza się między czerwcem a lipcem, ponieważ wtedy majeranek ma najintensywniejszy aromat i najwięcej wartości odżywczych. Jakie jest zastosowanie majeranku? Przede wszystkim doskonale sprawdza się do przyprawiania dań mięsnych i zup. Świeże liście dodane do marynaty mięsnej podkreślają smak domowych wędlin, które nabierają niepowtarzalnego charakteru.

Można je również dodawać w niewielkiej ilości do tradycyjnych, wiosennych sałatek, aby wydobyć z nich to, co najlepsze. Z leczniczych właściwości majeranku mogą korzystać osoby borykające się z przeziębieniem, najlepiej wtedy przygotować napar i pić go codziennie do czasu poradzenia sobie z uciążliwą infekcją.

Majeranek to nie tylko zdrowy dodatek do potraw, ale i piękna ozdoba każdej nowoczesnej kuchni. Jego soczyście zielone liście pięknie prezentują się na parapecie, wypełniając pomieszczenie przyjemnym, przyprawowym zapachem. Majeranek to prawdziwa perła wśród aromatycznych ziół, dlatego zawsze powinno się znaleźć dla niego odpowiednie miejsce w ogrodzie lub w domu.

A jeśli szukasz przepisów z wykorzystaniem majeranku, skorzystaj z naszej wyszukiwarki inspiracji kulinarnych.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*