Przepis | Strona główna | Kuchnia Rosyjska | Soljanka. Prawdziwa rosyjska zupa solanka
Soljanka. Prawdziwa rosyjska zupa solanka

Soljanka. Prawdziwa rosyjska zupa solanka

Soljanka, często nazywana również solanką, to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się ją także na Ukrainie oraz we wschodnich regionach Polski, między innymi na Podlasiu gdzie przenikają się kultury polska oraz rosyjska.

Soljanka jest zupą bardzo pożywną, wyrazistą i aromatyczną. Z powodzeniem zastąpi nam pełny obiad. Można przygotować ją w jednej z kilku wersji: mięsnej, rybnej czy grzybowej. W poniższym przepisie wykonamy solankę mięsną z użyciem kilku rodzajów mięsa, dużej ilości warzyw oraz przypraw.

Soljanka. Prawdziwa rosyjska zupa solanka

Soljanka. Prawdziwa rosyjska zupa solanka

5 z 3 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: RosyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

4

godz. 
Kalorie

225

kcal

Przedstawiamy przepis n a aromatyczną zupę kuchni rosyjskiej i ukraińskiej czyli solianka (solanka)

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 300 g antrykotu

  • 300 g 300 łopatki

  • 300 g 300 żeberek

  • 100 g 100 kiełbasy

  • 50 g 50 wędzonej szynki

  • 3 3 marchewki

  • 3 3 pietruszki

  • 2 2 pory

  • 1 1 seler

  • 1 1 cebula

  • 5 ząbków 5 czosnku

  • 100 g 100 kiszonych ogórków

  • 200 ml 200 zalewy z ogórków

  • 70 g koncentratu pomidorowego

  • 50 g masła

  • 40 g 40 zielonych oliwek

  • 40 g 40 czarnych oliwek

  • 40 g 40 kaparów

  • 5 ziarenek 5 ziela angielskiego

  • 2 listki 2 laurowe

  • 1 pęczek 1 kopru

  • 1/2 1/2 cytryny

  • 2500 ml 2500 wody

  • pieprz i sól do smaku


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj mięsny wywar: do dużego garnka wlej wodę, włóż antrykot, łopatkę, żeberka, marchew, pietruszkę, por, seler. Dodaj również ziele angielskie i listki laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez trzy i pół godziny. Przecedź. Mięso oddziel od kości i pokrój w paski. Wrzuć do gotującego się na małym ogniu wywaru.
  • Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanej masłem patelni. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez trzy-cztery minuty. Całość wlej do zupy.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki a szynkę w paski. Obsmaż je na patelni i również dodaj do zupy.
  • Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć na patelnię (rozgrzej ponownie masło) i smaż do chwili aż odparuje woda. Wrzuć do zupy.
  • Oliwki pokrój w plastry, dodaj do zupy razem z kaparami i zalewą z ogórków.
  • Dopraw niewielką ilością pieprzu. Cytrynę wyszoruj i pokrój w plastry, które także dorzuć do zupy. W razie potrzeby możesz dosolić. Zupę podaj z łyżką kwaśnej śmietany, wierzch posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*