Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Lodowy sorbet arbuzowo borówkowy
Lodowy sorbet arbuzowo borówkowy

Lodowy sorbet arbuzowo borówkowy

Sorbet to lodowy deser bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli bez mleka, śmietanki i jajek. Składa się z zamrożonych owoców i soków. Wersja z mrożonym arbuzem i borówkami jest moją ulubioną, arbuz idealnie rozrzedza lody i czyni je lekkimi. Miąższ arbuza to najlepsza sorbetowa baza. Zawiera niewielką ilość cukru, praktycznie cała słodycz pochodzi wprost z owoców.

Sorbet arbuzowo borówkowy z mrożonych owoców

5 z 26 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

litr
Przygotowanie

10

min.
Mrożenie

3

godz. 
Kalorie

80

kcal

Sorbet owocowy z mrożonego arbuza i borówki amerykańskiej. Lody bez mleka, ani śmietanki. Lodowe orzeźwienie i ugaszenie pragnienia.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 arbuza

  • 200 g 200 borówki amerykańskiej lub jagód leśnych

  • 1/2 1/2 cytryny

  • 3 łyżki 3 cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • Odetnij skórkę od arbuza. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż to woreczka na mrożonki i włóż do zamrażalnika. Arbuz powinien być wystarczająco zmrożony po 3 godzinach.
  • Borówki amerykańskie umyj i osusz na ściereczce, również zamroź.
  • Do blendera kielichowego wlej sok wyciśnięty z cytryny oraz wsyp cukier puder. Włóż także zamrożone owoce i zmiksuj. Po chwili miksowania, otwórz blender i przemieszaj szpatułką zagarniając na wierzch sorbet z dna kielicha. Ponownie zmiksuj.
  • Sorbet przełóż do miseczek deserowych, najlepiej od razu zajadaj ich zawartość.

Uwagi:

  • Po nałożeniu udekoruj świeżymi owocami, ja udekorowałam sorbet plastrami świeżej figi.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. watermeloniada

    Obłędny sorbet w dodatku zdrowy i lekki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*