Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Lodowy sorbet arbuzowo borówkowy
Lodowy sorbet arbuzowo borówkowy

Lodowy sorbet arbuzowo borówkowy

Sorbet to lodowy deser bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli bez mleka, śmietanki i jajek. Składa się z zamrożonych owoców i soków. Wersja z mrożonym arbuzem i borówkami jest moją ulubioną, arbuz idealnie rozrzedza lody i czyni je lekkimi. Miąższ arbuza to najlepsza sorbetowa baza. Zawiera niewielką ilość cukru, praktycznie cała słodycz pochodzi wprost z owoców.

Sorbet arbuzowo borówkowy z mrożonych owoców

5 od 25 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

litr
Przygotowanie

10

min.
Mrożenie

3

godz. 
Kalorie

80

kcal

Sorbet owocowy z mrożonego arbuza i borówki amerykańskiej. Lody bez mleka, ani śmietanki. Lodowe orzeźwienie i ugaszenie pragnienia.

Składniki:

  • 500 g arbuza

  • 200 g borówki amerykańskiej lub jagód leśnych

  • 1/2 cytryny

  • 3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • Odetnij skórkę od arbuza. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż to woreczka na mrożonki i włóż do zamrażalnika. Arbuz powinien być wystarczająco zmrożony po 3 godzinach.
  • Borówki amerykańskie umyj i osusz na ściereczce, również zamroź.
  • Do blendera kielichowego wlej sok wyciśnięty z cytryny oraz wsyp cukier puder. Włóż także zamrożone owoce i zmiksuj. Po chwili miksowania, otwórz blender i przemieszaj szpatułką zagarniając na wierzch sorbet z dna kielicha. Ponownie zmiksuj.
  • Sorbet przełóż do miseczek deserowych, najlepiej od razu zajadaj ich zawartość.

Uwagi:

  • Po nałożeniu udekoruj świeżymi owocami, ja udekorowałam sorbet plastrami świeżej figi.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. watermeloniada

    Obłędny sorbet w dodatku zdrowy i lekki

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*