Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Surówka colesław z kapusty pekińskiej
Surówka colesław z kapusty pekińskiej

Surówka colesław z kapusty pekińskiej

Świeża surówka obiadowa Colesław. Nieco inna niż tradycyjna, stworzona z kapusty pekińskiej zamiast standardowego użycia główki surowej białej kapusty. Urozmaicona słodkimi ziarnami kukurydzy z puszki, możesz pominąć ten dodatek, jednak uważam że kukurydza pasuje tutaj jak ulał. W niektórych przepisach na colesław możesz znaleźć też tarte jabłko, czy ananasa – uważam że wszystkie te opcje są godne wypróbowania. Surówka colesław to idealna sałatka do wszelkiego rodzaju dań obiadowych, pasuje zarówno do smażonej rybki, frytek, jak i kotletów drobiowych czy schabowych.

Colesław z kapusty pekińskiej

5 z 3 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SurówkaKuchnia: RzymskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

10

min.
Kalorie

150

kcal

Colesław – surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. Idealny, świeży dodatek do wszelkiego rodzaju dań obiadowych.

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska

  • 2 marchewki średniej wielkości

  • 1/2 cebuli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu Kielecki

  • 1 łyżeczka musztardy stołowej lub miodowej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kapustę pekińską pokrój na drobne, niedługie paseczki. Cebulę poszatkuj najdrobniej jak to możliwe. Marchewkę zetrzyj na grubszych oczkach ostrej tarki. Kukurydzę odsącz z zalewy (W oryginalnym przepisie na colesław nie ma kukurydzy, możesz pominąć ten składnik, chociaż uważam że warto dodać kukurydzę). Wszystko przełóż do jednej miski.
  • Dodaj poszczególne składowe sosu: jogurt naturalny, majonez, musztardę, sok cytrynowy oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie łącząc warzywa z sosem. Pozostaw do przegryzienia na 30 minut.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*