Szparagi. Korzyści zdrowotne, cenne źródło witamin.

Szparagi. Korzyści zdrowotne, cenne źródło witamin.

Szparagi to byliny, warzywa polowe, należą do rodziny roślin kwitnących o nazwie botanicznej Asparagus officinalis. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie, ze starożytnej krainy Mezopotamii. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Największym producentem są Chiny i Peru. Największe uprawy na skalę przemysłową w Europie Zachodniej znajdują się w Holandii, Niemczech, Francji. Znane są odmiany białe, zielone, fioletowe.

Szparagi. Korzyści zdrowotne, cenne źródło witamin.

Rośliny gotowe do zbioru osiągają 20 cm wysokości. Białe odmiany rosną w usypanych wałach gruntu, zielone nad gruntem. Białe odmiany mają mniej witamin i minerałów niż zielone. Szparagi białe dają większe plony i są trwalsze (nie więdną tak szybko, jak zielone).

Szparagi to rośliny o łagodnym smaku, przypominają kalafior lub żółtą fasolkę. Są składnikiem zdrowej diety, ulubionym pożywieniem osób dbających o linię. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, 100 gram szparag to 18 kcal i 95% wody, zapewniają uczucie sytości. Zobacz przepis na:

Szparagi są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego, witaminy z grupy B, witaminy C, A, E. To również bogactwo składników mineralnych takich jak fosfor, miedź, wapń, żelazo, mangan, potas, magnez oraz selen.

  • Badania dowodzą, że połączenie witaminy K i wapnia zmniejsza ryzyko osteoporozy po menopauzie, zapobiega zwapnieniu naczyń.
  • Kwas foliowy wspiera budowę nowych komórek.
  • Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wpływa na właściwe funkcjonowanie siatkówki oka, pobudza wytwarzanie płynów nawilżających i obmywających oko. Witamina A zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby oczu takiej jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćmy.
  • Witamina C, E, A wspiera odporność organizmu.
  • Witamina B6 reguluje ciśnienie krwi.
  • Badania wykazały, że zawartość witaminy B12 spowalnia proces starzenia się mózgu.
  • Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, jest przeciwutleniaczem, chroni przed stresem oksydacyjnym.
  • Witamina E stymuluje hormony płciowe, przeciwdziała zmęczeniu.
  • Miedź pomaga w budowie kolagenu i produkcji elastyny. Poprawia jędrność i elastyczność skóry.

Korzyści zdrowotne z jedzenia szparagów.

  1. Sterole obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
  2. Flawonoidy mają właściwości przeciwnowotworowe.
  3. Szparagi są źródłem protodioscyny (przypisuje się jej cytotoksyczność wobec komórek nowotworowych).
  4. Mają właściwości moczopędne i oczyszczające.
  5. Wspomagają leczenie reumatoidalne.
  6. Mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.
  7. Kwas foliowy zawarty w szparagach to witamina na anemię.
  8. Błonnik i przeciwutleniacze wspomagają organizm w walce z cukrzycą typu 2.
  9. Szparagi fioletowe zawierają antocyjany, które redukują toksyczne pierwiastki i chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym.
  10. Naturalny błonnik inulina, zawarty w szparagach, wspomaga zdrowy rozwój bakterii w jelitach, poprawia trawienie.
  11. Szparagi w diecie wpływają na sen i emocje.
  12. Szparagi to „lekarstwo” na trądzik.

Ciekawostki o szparagach:

  1. Szparagi doceniane były w starożytnym Rzymie, Egipcie oraz Grecji. Ceniono ich walory smakowe, były afrodyzjakiem, powiązane z kultem fallicznym. Egipcjanie uwiecznili je na sarkofagach.
  2. W medycynie niekonwencjonalnej po raz pierwszy właściwości zdrowotne tej byliny wykorzystali chińscy zielarze (leczenie bezpłodności, bóle stawów).
  3. Szparagi zostały uwiecznione na staroegipskich malowidłach z 2700 r.p.n.e.
  4. Gajusz Pliniusz Starszy, historyk i pisarz rzymski pisał „trzy blanszowane pędy szparaga z okolic Rawenny, ważą około 450 grama”.
  5. W Pompejach odkryto freski i malowidła ukazujące pęki szparag.
  6. Szparagi do Europy sprowadził król Francji, Ludwik XIV.
  7. Szparagi to afrodyzjaki dzięki fitoestrogenom, mają wpływ na popęd seksualny kobiet.
  8. W Polsce szparagi pojawiły się w końcu XVIII wieku. Nazwę „szparag” przyjęły od łacińskiego asparagus.
  9. W Polsce największe plantacje znajdują się na terenach województwa wielkopolskiego oraz lubuskiego.
  10. Uprawa szaragów na większą skalę datuje się na 1900 rok.
  11. Najsmaczniejsze są świeżo po zerwaniu.
  12. Białe odmiany gotujemy 5 minut, kolorowe 5-8 minut.
  13. Mogą rosnąć w tym samy miejscu nawet 20-30 lat.
  14. Specjalne enzymy w porcji szparag, zjedzone przed spożyciem alkoholu, wpływają na szybszy i efektywny rozkład alkoholu, chronią przed kacem.
  15. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Plony w zależności od sezonu osiągają kilka tysięcy ton.
  16. Kwiaty szparagów należą do roślin miododajnych. Miód ma wyjątkowy smak. Należy do luksusowych produktów w Chinach (jest bardzo drogi)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*