Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Turrón czyli biały hiszpański nugat
Turrón czyli biały hiszpański nugat

Turrón czyli biały hiszpański nugat

Wakacyjny pobyt za granicą to okazja, by skosztować lokalnej kuchni, w tym również i słodyczy. A po powrocie pozostaje tęsknić, szukać w sklepach czy też – przy czym można się dobrze bawić – spróbować odtworzyć ów smakołyk we własnym domu. W ten sposób można pokusić się o biały hiszpański nugat, który z powrotem przeniesie do słonecznej Espanii i zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

Nie tylko na Boże Narodzenie

Turrón, bo taka jest hiszpańska nazwa tego smakołyku, to rodzaj miękkiego nugatu z całymi migdałami i miodem, który tradycyjnie przygotowany jest na święta Bożego Narodzenia. Poza Hiszpanią spożywa się go również we Włoszech, w Ameryce Południowej i na Filipinach. Nie ma jednak reguły, która mówiłaby o tym, iż nie można go przygotować czy też kupić poza tym okresem.

Przygotowanie domowej wersji tej słodyczy nie jest zbyt trudne, jednak wymaga ostrożności – lepiej więc, by nie przygotowywały go dzieci bez nadzoru osoby dorosłej – trzeba nastawić się na to, iż na finalny produkt czeka się kilka godzin. Cierpliwość tę nagradza niezwykły smak nugatu, który dostarcza – za sprawą orzechów i migdałów – zdrowych tłuszczów.

Biały hiszpański tradycyjny nugat

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

3

godz. 
Kalorie

300

kcal

Przedstawiamy genialny i sprawdzony przepis na hiszpański biały nugat czyli pyszny turrón w domowej odsłonie.

Składniki:

  • 3 białka jajek w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 szklanka płynnego miodu (na przykład lipowy, wielokwiatowy)

  • 250 g prażonych migdałów

  • 200 g prażonych orzechów laskowych

  • 7 łyżek wody

  • 2 arkusze papieru ryżowego lub 2 wafle tortowe typu andrut

Sposób przygotowania:

  • Wafle lub arkusze papieru dociąć odpowiednio do wielkości formy, w której będzie tężał nugat.
  • Migdały i orzechy posiekać, następnie wymieszać.
  • Białka ubić na pianę z połową cukru.
  • Pozostały cukier zagotować z wodą w rondelku. Gdy syrop nieco przestygnie, dodać miód. Całość wlać cienką strużką do piany, delikatnie mieszając.
  • Dołożyć migdały i orzechy, szybko wymieszać, zanim masa stężeje.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej jednym arkuszem papieru ryżowego lub waflem, przykryć drugim arkuszem/waflem, mocno docisnąć.
  • Formę wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Kiedy nugat stężeje, pokroić go ostrym nożem – z podanej porcji powinno wyjść około 14-18 kawałków w zależności od tego, jak się je pokroi.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • By przygotować ten nugat w wersji brownie, do syropu z cukru wystarczy dodać pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image