Wakacyjny pobyt za granicą to okazja, by skosztować lokalnej kuchni, w tym również i słodyczy. A po powrocie pozostaje tęsknić, szukać w sklepach czy też – przy czym można się dobrze bawić – spróbować odtworzyć ów smakołyk we własnym domu. W ten sposób można pokusić się o biały hiszpański nugat, który z powrotem przeniesie do słonecznej Espanii i zaspokoi ochotę na coś słodkiego.
Nie tylko na Boże Narodzenie
Turrón, bo taka jest hiszpańska nazwa tego smakołyku, to rodzaj miękkiego nugatu z całymi migdałami i miodem, który tradycyjnie przygotowany jest na święta Bożego Narodzenia. Poza Hiszpanią spożywa się go również we Włoszech, w Ameryce Południowej i na Filipinach. Nie ma jednak reguły, która mówiłaby o tym, iż nie można go przygotować czy też kupić poza tym okresem.
Przygotowanie domowej wersji tej słodyczy nie jest zbyt trudne, jednak wymaga ostrożności – lepiej więc, by nie przygotowywały go dzieci bez nadzoru osoby dorosłej – trzeba nastawić się na to, iż na finalny produkt czeka się kilka godzin. Cierpliwość tę nagradza niezwykły smak nugatu, który dostarcza – za sprawą orzechów i migdałów – zdrowych tłuszczów.