Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Twarożek kanapkowy z rzodkiewką i ogórkiem
Twarożek kanapkowy z rzodkiewką i ogórkiem

Twarożek kanapkowy z rzodkiewką i ogórkiem

Delikatny twarożek kanapkowy z rzodkiewką i ogórkiem gruntowym to propozycja na naturalną pastę kanapkową dla niemowlaka rozpoczynającego swoją przygodę z jedzeniem. Twarożek z drobno startą rzodkiewką i ogórkiem gruntowym, połączony odrobiną kwaśnej śmietany. Oblepia dziecięce paluszki przez co maluch może je oblizywać i w ten sposób próbować nowości. Jeśli Twoje dziecko podobnie jak moja córeczka uwielbia chleb w każdej postaci, możesz przygotować kanapki z twarożkiem. Dodatkowo do śniadania zaserwuj też świeże owoce, dając dziecku wybór. Egzotyczna marakuja i słodka pomarańcza sprawdzą się super. Sama Droga Mamo oczywiście nie zapomnij przygotować kanapki też dla siebie! Swój twarożek możesz dodatkowo doprawić, wystarczy że gotową kanapkę oprószysz solą i zmielonym pieprzem – pyszne śniadanie również dla Ciebie. Zachęcam Cię do gotowania i jedzenia tego samego co Twój maluszek, zaoszczędzisz wtedy mnóstwo cennego czasu.

Talerzyk który ostatnio często pokazuję to mysz Little Chums od Lassig – link do strony Lassig Polska znajdziesz poniżej, pod przepisem. To jedyny talerzyk który sprawdza się u nas już na początku przygody z jedzeniem, wszystkie inne za bardzo rozpraszają córeczkę, przez co ciężko skupić jej się na jedzeniu. Natomiast mysz dobrze trzyma się stołu, jest wystarczająco głęboka, a środkowa przegródka na tyle duża, że łatwo manewrować w niej kawałkami jedzenia. Gdyby nie ten talerzyk, pewnie serwowałabym jedzenie na blacie krzesełka.

Kanapkowa pasta z twarożku przepis BLW

Kanapkowa pasta z twarożku przepis BLW

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miseczka
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

80

kcal

Delikatny twarożek kanapkowy z tartą drobno rzodkiewką i ogórkiem gruntowym. Wiosenna pasta kanapkowa z białego sera.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • TWAROŻEK KANAPKOWY
  • 1 opakowanie 1 białego sera półtłustego

  • 3 łyżki 3 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 1 większy ogórek gruntowy

  • 1 1 duża rzodkiewka (lub 3 mniejsze)

  • DODATKOWO
  • świeży chleb pszenny z masłem

  • marakuja

  • słodka pomarańcza


Sposób przygotowania:

  • Kostkę białego sera przełóż do miski, dodaj kwaśną gęstą śmietanę i całość zagnieć widelcem na smarowną papkę.
  • Ogórka obierz ze skórki, po czym wraz z rzodkiewką zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tartki. Świeże warzywa wymieszaj z białym serem. W ten sposób otrzymasz twarożek kanapkowy z chrupiącymi, wiosennymi warzywami.
  • Kropki świeżego pieczywa posmaruj cienko masłem, następnie nałóż na nie przygotowany twarożek.
  • Wraz z kanapkami z wiosennym twarożkiem możesz podać dziecku również owoce, np. egzotyczną marakuję i pomarańczę. Pomarańczę koniecznie obierz ze skórki i obkrój również z wewnętrznej białej błonki zostawiając dziecku sam soczysty miąższ.

Uwagi:

  • Talerzyk Mysz to Little Chums z Lassig. Jeden z naszych ulubionych talerzyków na początki rozszerzania diety, nie rozprasza dziecka, niemowlę z łatwością sięga po kawałki jedzenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*