Przepis | Strona główna | Kuchnia Ukraińska | Ukraińska sałatka Dniestr
Ukraińska sałatka Dniestr

Ukraińska sałatka Dniestr

Sałatka Ukraińska, rzadko spotykana u nas w Polsce. Sałatka Dniestr jest przyjemna w smaku i z pewnością wrócisz do niej nieraz. Smaczne połączenie zwyczajnych składników plus łatwość przygotowania, to zdecydowane atuty też zwyczajniej, jednocześnie niezwykłej sałatki. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsa, gdyż zawiera kiełbasę. Nie jest to typowa warzywna, bezmięsna sałatka, a sycąca i konkretna potrawa. Przygotowanie sałatki Dniestr zajmuje dosłownie chwilę. Próbując jej po raz pierwszy pomyślałam, że z pewnością wrócę do tego przepisu podczas świąt Wielkanocnych.

Sałatka Dniestrowa z kiełbasą

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Przepis na tradycyjną ukraińską sałatkę Dniestr. Sałatka z zielonym groszkiem i kiełbasą, bardzo smaczna. Sałatka ukraińska.

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku

  • 4 pętka kiełbasy (np. śląskiej)

  • 1 niewielka kapusta pekińska

  • 1 czerwona cebula

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Groszek odsącz z zalewy. Kiełbasę pokrój w cienkie, dłuższe paski. Kapustę pekińską posiekaj dość drobno. Cebulę poszatkuj w kosteczkę. Listki natki pietruszki potraktuj nożyczkami do ziół.
  • Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do misy sałatkowej, dodaj majonez oraz przyprawy. Połącz delikatnie mieszając. Przechowuj w lodówce.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*